Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Sp.OHG - Organizacja i funkcjonowanie zakładu gastronomicznego-spec: Organizacja hotelarstwa i gastronomii Sp-TRB5SP11
Ćwiczenia (C) Semestr zimowy 2016/2017

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 10
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Zaliczenie na ocenę
Zakres tematów:

1.Podstawowe pojęcia i terminologia w gastronomii. Miejsce gastronomii w naukach o żywności i żywieniu człowieka. Rodzaje zakładów gastronomicznych, kryteria podziału i zakres działalności Podstawowe założenia przy organizacji nowego zakładu gastronomicznego na przykładzie restauracji. Aspekty prawne i inne wymagania. Układ funkcjonalny pomieszczełPodział na strefy. Magazyny, strefa obróbki wstępnej i wyposażenie.

Procesy i wyposażenie w obróbce mechanicznej surowców

Procesy i wyposażenie technologiczne do cieplnej obróbki surowców i potraw. Zmywalnie naczył kuchennych i stołowych ÃÆÚÃâ€ąÃƒâ€šÃ‚¢ÃƒÆ’Æ’Ãâ€ąÃƒâ€šÃ‚¢ÃƒÆ’¢âšÂ¬Ã…¡ÃšÃâ€ąÃƒâ€šÃ‚¬ÃƒÆ’ĉââ€ąÃ‚¬Ã…¡ÃƒšÃâ€ąÃƒâ€šÃ‚¦Organizacja pracy w zakładzie gastronomicznym: stanowiska, zakresy obowiązków i odpowiedzialności personelu, wymagane kwalifikacjeSystemy obsługi konsumentów i rozliczeł kelnerskich. Organizacja sali konsumenckiej. Sztuka serwowania win. Karta menu i jej znaczenie dla wizerunku zakładu .Systemy produkcji i dystrybucji potraw. Catering . Ogólne zasady organizacji przyjęć i obsługi konferencji Systemy zapewniania bezpieczełstwa zdrowotnego potraw. Wybrane akty prawne z zakresu żywności i żywienia

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Adam Latek 138/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)