Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Zioła i podstawy fitoterapii-SPEC:Poradnictwo dietetyczne DIB6NP27DI-L18
Wykład (W) Semestr letni 2017/2018

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 15
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Literatura:

Literatura w języku polskim:

1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J.: Fitoterapia i leki roślinne. PZWL, 2014

2. Praca zbiorowa pod red. Z. E. Sikorskiego: Chemia żywności. Tom 1, 2, 3. Wyd. Naukowo-Techniczne, 2007

3. Kabyl J.: Rośliny aromatyczne i przyprawowe. PWRiL, 1985

4. Góra J., Lis A.: Najcenniejsze olejki eteryczne. Wyd. Politechniki Łódzkiej 2012

5. Karwowska K., Przybył J.: Suszarnictwo i przetwórstwo ziół. Wyd. SGGW, 2005

Efekty uczenia się:

Wiedza:

W1. Student zna podstawowe substancje czynne występujące w ziołach i przyprawach (K_W03, K_W04).

W2. Student zna właściwości lecznicze wybranych ziół i przypraw oraz ich wpływ na organizm człowieka (K_W02, K_W03).

Umiejętności:

U1. Student potrafi wybrać odpowiedni sposób utrwalenia ziół i przypraw oraz wydobycia z nich substancji czynnych (K_U04).

U2. Student potrafi podać zastosowania wybranych ziół w fitoterapii (K_U01, K_U09).

Kompetencje:

K1. Student potrafi zorganizować wystąpienie na zadany temat pojedynczo i w grupie, z którą współpracuje (K_K01, K_K07).

Metody i kryteria oceniania:

Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie pisemnego kolokwium wykładowego oraz przedstawienie opracowania na zadany temat. Ocena z przedmiotu jest średnią ważoną: 80% stanowią punkty uzyskane z kolokwium wykładowego oraz 20% - punkty z opracowania. Egzamin z przedmiotu w formie pytań otwartych/testu zawiera zagadnienia związane z treścią wykładów. Student, który uzyskał 51-60% sumarycznej liczby punktów z przedmiotu otrzymuje ocenę 3,0; 61-70% - 3,5; 71-80% - 4,0; 81-90% - 4,5 i 91-100% - 5,0.

Zakres tematów:

1. Biologicznie aktywne substancje występujące w ziołach.

2. Surowce zielarskie i formy ich stosowania.

3. Sposoby pozyskiwania ekstraktów oraz olejków eterycznych z ziół. Utrwalanie ziół i przypraw.

4. Działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające ziół, ekstraktów oraz olejków.

5. Zioła w kuchni.

6. Zioła w lecznictwie.

Metody dydaktyczne:

wykład, dyskusja, prezentacja

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 (brak danych), (sala nieznana)
Elżbieta Hać-Szymańczuk 24/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)