Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Physiology of digestion and absorption (with elements of anatomy) DIB1SE15DI-Z17
Wykład (W) Semestr zimowy 2019/2020

Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)

Liczba godzin: 20
Limit miejsc: (brak limitu)
Zaliczenie: Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Literatura:

Gropper SS, Smith JL, Carr TP. 2017: Advanced Nutrition and Human Metabolism 7th Edition. Publisher: Cengage Learning.

Brown JE, 2016: Nutrition Through the Life Cycle 6th Edition. Publisher: Cengage Learning;

Efekty uczenia się:

1/ The student has knowledge of biochemical processes occurring in the digestive tract during digestion and absorption of food.

2/The student has knowledge of the anatomy and physiology of the digestive system.

3/The student has knowledge of the physiological functions of macronutrients (proteins, fats, carbohydrates) and micronutrients (electrolytes, trace elements, vitamins)

Metody i kryteria oceniania:

Test of lecture material.

It is required to obtain at least 51% of the exam’s point and to obtain a positive grade from classes to pass the course.

The final grade of the subject consists of the exam grade (60%) and class grade (40%).

Zakres tematów:

Lectures

1. Basics of physiology and anatomy of the digestive system. Physiological basis of food intake. Hunger, satiety (2.5 h)

2. A circadian rhythm and its influences on the functions of the digestive system (2.5 h)

3. Human metabolism and factors which can modifying this metabolism (2.5 h)

4. The nervous and hormonal systems in digestion and absorption of nutrients (2.5 h)

5. Physiology of the sensual modalities and their role in regulating food intake (sight, taste, smell) (2.5 h)

6. The protective function of the gastrointestinal tract - physiological microflora of the digestive tract: probiotics, prebiotics (2.5 h)

7. The protective function of the gastrointestinal tract - antibody in the gastrointestinal tract (2.5 h)

8. The importance of enzymes in the digestive process - enzymatic activity of saliva, gastric juice and pancreatic juice (1.5 h)

9. Test (1 h)

Grupy zajęciowe

zobacz na planie zajęć

Grupa Termin(y) Prowadzący Miejsca Liczba osób w grupie / limit miejsc Akcje
1 każdy czwartek, 10:10 - 12:05, sala 330A
Mariusz Jaworski 11/ szczegóły
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku:
Vistula University
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)