Wprowadzenie do rachunkowości zarządczej TRM2SP18TR-L18
Wykład (W)
Semestr letni 2019/2020
Informacje o zajęciach (wspólne dla wszystkich grup)
Liczba godzin: | 20 | ||
Limit miejsc: | (brak limitu) | ||
Zaliczenie: | Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 | ||
Literatura: |
1. Nowak E. (red.), Rachunek kosztów i rachunkowość zarządcza: teoria i praktyka, Wrocław, Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu, 2011. 2. Jaruga A., Kobalski P., Szychta A., Rachunkowość zarządcza, Warszawa: Wolters Kluwer, 2010. 3. Wermut J., Rachunkowość zarządcza: podręcznik ze zbiorem przykładów, Ośrodek Doradztwa i Doskonalenia Kadr, Warszawa 2006 |
||
Efekty uczenia się: |
WIEDZA: absolwent zna i rozumie: - TR-K7 – W01 W szerokim zakresie zna i rozumie teorie wyjaśniające zjawiska i procesy oraz nowoczesne trendy rozwojowe w wybranych naukach społecznych – w szczególności naukach o finansach i ekonomii – a także zarządzaniu, – a także w wybranych dziedzinach z zakresu kultury fizycznej oraz nauk przyrodniczych w odniesieniu do turystyki, hotelarstwa i gastronomii oraz rekreacji i sportu; rozumie ich znaczenie dla badań naukowych. P7S_WG, - TR-K7 – W03 Zna i rozumie ogół uwarunkowań i standardy prowadzenia działalności gospodarczej, w tym z zakresu ochrony własności przemysłowej i intelektualnej oraz zasady optymalizacji i zarzadzania przychodami i zyskiem w działalności turystycznej, hotelarskiej i gastronomicznej oraz rekreacyjnej i sportowej. P7S_WK, UMIEJĘTNOŚCI: - TR-K7 – U01 Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do opracowania dokumentów analitycznych, diagnostycznych i planistycznych dotyczących prowadzonej działalności zawodowej oraz naukowej w obszarze turystyki, hotelarstwa i gastronomii oraz rekreacji i sportu. P7S_UW, - TR-K7 – U04 Potrafi formułować i weryfikować proste hipotezy badawcze, własne opinie, ma umiejętność krytycznego doboru danych i metod analizy w zakresie mającym wpływ na funkcjonowanie turystyki, hotelarstwa i gastronomii oraz rekreacji i sportu. P7S_UW, KOMPETENCJE SPOŁECZNE: - TR-K7 – K01 Rozumie potrzebę samodzielnego i krytycznego uzupełniania wiedzy i umiejętności, rozszerzoną o wymiar interdyscyplinarny i międzynarodowy. P7S_KK, - TR-K7 – K04 Jest gotowy do propagowania zasad dotyczących zapewniania jakości oferowanych usług w turystyce, hotelarstwie i gastronomii oraz rekreacji i sporcie, uwzględniając międzynarodowy i wielokulturowy charakter rynku. P7S_KO. |
||
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin pisemny - 80%, aktywność - 20% |
||
Zakres tematów: |
1. Zadania, zakres i cele oraz adresaci rachunkowości zarządczej. 2. Poznanie głównych terminów z zakresu zarządzania, rachunkowości i finansów. 3. Sprawozdanie finansowe - nauka czytania. 4. Omówienie pojęć: wartość, koszt, wydatek. Kryteria klasyfikacji kosztów dla celów sprawozdawczych i decyzyjnych. |
||
Metody dydaktyczne: |
aktywna praca na zajęciach plus praca własna studenta |
Grupy zajęciowe
Grupa | Termin(y) | Prowadzący |
Miejsca ![]() |
Akcje |
---|---|---|---|---|
1 |
każdy wtorek, 16:50 - 18:45,
sala 330A |
Renata Sokołowska | 23/ |
szczegóły![]() |
Wszystkie zajęcia odbywają się w budynku: Vistula University |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.