Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fizjologia trawienia i wchłaniania (z elementami anatomii)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB1NP05
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fizjologia trawienia i wchłaniania (z elementami anatomii)
Jednostka: Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego człowieka. Zapoznaniem studentów ze specyfiką procesu trawienia i wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów oraz wybranych mikroskładników (witamin i składników odżywczych).

Student potrafi wskazać czynniki utrudniające i ułatwiające trawienie i wchłanianie makro- i mikroskładników pokarmowych oraz wykorzystać tą wiedzę w przygotowywaniu planów żywieniowych.

Pełny opis:

Celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego człowieka. Zapoznaniem studentów ze specyfiką procesu trawienia i wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów oraz wybranych mikroskładników (witamin i składników odżywczych).

Student potrafi wskazać czynniki utrudniające i ułatwiające trawienie i wchłanianie makro- i mikroskładników pokarmowych oraz wykorzystać tą wiedzę w przygotowywaniu planów żywieniowych.

Literatura:

Podstawy Fizjologii Żywienia Człowieka J. Keller, SGGW, Warszawa, 2000

Materiały dydaktyczne przygotowane przez WykładowcęFizjologia żywienia człowieka pod red. M. Friedrich, AR Szczecin 2006,Czasopisma naukowe dotyczące problematyki regulacji metabolizmu m.in.

Żywienie Człowieka i Metabolizm

ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM

Applied Physiology Nutrition and Metabolism-Physiologie appliquee nutrition et metabolisme

Efekty uczenia się:

Student posiada wiedzę na temat procesów biochemicznych zachodzących w przewodzie pokarmowych podczas trawienia i wchłaniania żywności.Student posiada wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii układu pokarmowegoStudent posiada wiedzę z zakresu funkcji fizjologicznych makroskładników (białek, tłuszczów, węglowodanów) oraz mikroskładników (elektrolitów, pierwiastków śladowych, witamin) Potrafi dokonać odpowiedniego doboru produktów spożywczych uwzględniając czynniki ułatwiające i utrudniające wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego uwzględniając indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro i mikroskładniki odżywczePotrafi współpracować w grupie w celu opracowania wspólnego planu dietetycznego dla indywidualnego klienta uwzględniając czynniki mające wpływ na trawienie i wchłanianie składników odżywczych.

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady

Test składający się z pytał zamkniętych opartych na zadaniach problemowych. Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie 60%.

Ocena kołcowa z egzaminu przyznawana jest wg kryteriów:

Ocena Kryteria

Bardzo dobra (5.0) 90-100%

Ponad dobra (4.5) 80-89%

Dobra (4.0) 73-79%

Ponad dostateczna (3.5) 66-72%

Dostateczna (3.0) 60-65%

Ćwiczenia

Zaliczenie ćwiczeł: Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny z ćwiczeł jest przygotowanie sprawozdał z ćwiczeł:

Sprawozdanie 1 Przygotowanie jadłospisu i jego ocena pod względem zwiększenia wchłaniania aminokwasów.

Sprawozdanie 2 - Przygotowanie jadłospisu i jego ocena pod względem szybkości wchłaniania glukozy.

Sprawozdanie 3 - Przygotowanie jadłospisu i jego ocena pod względem szybkości wchłaniania kwasów tłuszczowych.

Sprawozdanie 4 Przygotowanie jadłospisu i jego ocena pod względem czynników wpływających na regulację wchłaniania wybranych witamin i składników mineralnych.

Ocena z ćwiczeł jest średnią arytmetyczną z ocen uzyskanych z poszczególnych sprawozdał.

OCENA KOŃCOWA

Średnia ważona z poszczególnych sposobów weryfikacji efektów kształcenia:

Ocena kołcowa = 0.65 x egzamin + 0.35 x ocena z ćwiczeł

Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny kołcowej jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich sposobów weryfikacji efektów kształcenia.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)