Science of commodities
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB1SE11DI-Z18 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Science of commodities |
Jednostka: | Kierunek-Dietetyka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | angielski |
Tryb prowadzenia: | w sali |
Założenia (opisowo): | (tylko po angielsku) General information about food products. |
Skrócony opis: |
(tylko po angielsku) The aim of the course is characterize the food products by the different composition. To familiarize students with the basic information about food containing carbohydrates, proteins, lipids, vitamins and minerals, food additives and water. |
Pełny opis: |
(tylko po angielsku) Lectures Introduction to science of food commodities. Food quality. Food commodities definition, the composition of foods. The meaning of water as a food component. Food products rich in carbohydrates. Sources of carbohydrates in food products. The functions and role of carbohydrates in food products. Food products rich in proteins. Sources of proteins in food products. The functions and role of proteins in food products. Food products rich in lipids. Sources of lipids in food products. The functions and role of lipids in food products. Food products rich in vitamins and minerals. Sources of vitamins and minerals in food products. The functions and role of lipids in food products. Food products rich in lipids. Sources of lipids in food products The functions and role of lipids in food products. Food additives in food products. The functions and role of food additives in food products. Food safety aspects. Exercises As part of the exercises, students analyze food products assessing their composition: Water and drinks Ready to eat meals Snacks Cakes |
Literatura: |
(tylko po angielsku) Morris C., Kirwan J., 2010. Food commodities, geographical knowledges and the reconnection of production and consumption: The case of naturally embedded food products. Geoforum, 41, 1, 2010, 131-143 Coultate T.P., Food: The Chemistry of its Components. Book |
Efekty uczenia się: |
(tylko po angielsku) The student knows and understands the theoretical and practical foundations necessary for nutrition planning, taking into account the specificity and personalized requirements of individual people or social groups. The student knows and understands the theoretical and practical foundations necessary for nutrition planning, taking into account the specificity and personalized requirements of individual people or social groups. Student is able to language skills in accordance with the requirements set for level B2 of the European System of Description for Language Education and knows specialized vocabulary in the field of food and dietetics. Student is ready to act for the benefit of society in the field of nutritional education, to accept responsibility for the advice provided. |
Metody i kryteria oceniania: |
(tylko po angielsku) 1. Exam from the lecture material. 2. Presentation about food product and preparation of written reports on four exercises. To pass the course it is required to obtain at least 51% of exam points and to obtain a positive grade from exercises and presentation. Overall grade is the average from passing the lecture and exercises. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-01 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Rasińska | |
Prowadzący grup: | Ewa Rasińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nowacka | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nowacka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-19 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Blended learning, 5 godzin
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nowacka | |
Prowadzący grup: | Małgorzata Nowacka | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.