Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dodatki do żywności

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB1SP04
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dodatki do żywności
Jednostka: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z klasyfikacją oraz definicjami i substancji dodawanych do żywności jak również ze wszystkimi aspektami ich stosowania,. technologicznymi, ekonomicznymi, marketingowymi ze szczególnym naciskiem na aspekty zdrowotne. Zapoznanie z regulacjami prawnymi dotyczącymi stosowania dodatków w Polsce i Unii Europejskiej

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z klasyfikacją oraz definicjami i substancji dodawanych do żywności jak również ze wszystkimi aspektami ich stosowania,. technologicznymi, ekonomicznymi, marketingowymi ze szczególnym naciskiem na aspekty zdrowotne. Zapoznanie z regulacjami prawnymi dotyczącymi stosowania dodatków w Polsce i Unii Europejskiej

Literatura:

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 94/35/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. o substancjach słodzących przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych, Dz.Urz. WE L 237 z 10.09.1994.

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 94/36/WE z dnia 30 czerwca 1994 r. o barwnikach spożywczych przeznaczonych do stosowania w środkach spożywczych, Dz.Urz. WE L 237 z 10.09.1994.

Dyrektywa Parlamentu Europejskiego i Rady 95/2/WE z dnia 20 lutego 1995 r. o substancjach dodatkowych innych niż barwniki i substancje słodzące, Dz.Urz. WE L 61 z 18.03.1995.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiające ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołujące Europejski Urząd ds. bezpieczełstwa żywności oraz ustanawiające procedury w zakresie bezpieczełstwa żywności, Dz.U. WE Nr 178 L31/1.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych, Dz.Urz. UE L 139 z 30.04.2004 z późn. zm.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 27 października 2004 r. w sprawie materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością oraz uchylające dyrektywy 80/590/EWG i 89/109/ EWG, Dz. Urz. UE L 338 z 13.11.2004.

Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 16 grudnia 2008 r. w sprawie dodatków do żywności, Dz. U. WE L 354/16.

Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 22 listopada 2010 r. w sprawie dozwolonych substancji dodatkowych, Dz.U. Nr 232 poz. 1525

Rutkowski A. Gwiazda S., Dąbrowski K., 2003: Kompendium dodatków do żywności. Wyd. Hortimex, Konin. http://www.ptfarm.pl/?pid=34

Efekty uczenia się:

Zna właściwości technologiczne dodatków do żywności oraz ich wpływ na zdrowie człowieka Zna regulacje prawne dotyczące stosowania dodatków do żywnościUmie dobrać substancję dodatkową do konkretnego zastosowania, mając na względzie aspekty żywieniowe Potrafi posługując się literatura fachową, opracować w przestępnej dla słuchacza formie wybrane zagadnienie dotyczące aspektów stosowania substancji dodatkowych i zaprezentować je w formie wystąpienia ustnegoJest zorientowany na potrzeby klienta rozumie odpowiedzialność dietetyka za jego zdrowie i bezpieczełstwo Ma świadomość potrzeby stałego dokształcania się i poszerzania swoich kompetencji zawodowych

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie przedmiotu wymaga: uzyskania minimum 51% puntów z testu oraz przygotowanie 1 pracy grupowej w formie prezentacji multimedialnej, wygłoszonej przed grupa i utrwalonej w postaci elektronicznej.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Gondek
Prowadzący grup: Ewa Gondek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)