Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Fizjologia trawienia i wchłaniania (z elementami anatomii)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB1SP15DI-Z17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Fizjologia trawienia i wchłaniania (z elementami anatomii)
Jednostka: Kierunek-Dietetyka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Pełny opis:

Celem zajęć jest wprowadzenie studentów do:

1) problematyki anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego człowieka. 2) specyfiki procesu trawienia i wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów oraz wybranych mikroskładników (witamin i składników odżywczych).

Student potrafi wskazać czynniki, które wpływają na trawienie i wchłanianie makro- i mikroskładników pokarmowych oraz wykorzystać tą wiedzę w przygotowywaniu planów żywieniowych.

Literatura:

Podstawy Fizjologii Żywienia Człowieka – J. Keller, SGGW, Warszawa, 2000

Fizjologia żywienia człowieka pod red. M. Friedrich, AR Szczecin 2006,

Czasopisma naukowe dotyczące problematyki regulacji metabolizmu m.in.

ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM

Applied Physiology Nutrition and Metabolism-Physiologie appliquee nutrition et metabolisme

Efekty uczenia się:

EFEKTY KSZTAŁCENIA

WIEDZA

W1. Student posiada wiedzę na temat procesów biochemicznych zachodzących w przewodzie pokarmowych podczas trawienia i wchłaniania żywności. (K_W01)

W2. Student posiada wiedzę z zakresu anatomii i fizjologii układu pokarmowego (K_W02)

W3. Student posiada wiedze z zakresu funkcji fizjologicznych makroskładników (białek, tłuszczów, węglowodanów) oraz mikroskładników (elektrolitów, pierwiastków śladowych, witamin) (K_W03)

UMIEJĘTNOŚCI

U1. Potrafi dokonać odpowiedniego doboru produktów spożywczych uwzględniając czynniki ułatwiające i utrudniające wchłanianie składników odżywczych z przewodu pokarmowego uwzględniając indywidualne zapotrzebowanie na energię oraz makro i mikroskładniki odżywcze (K_U04)

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

K1. Potrafi współpracować w grupie w celu opracowania wspólnego planu dietetycznego dla indywidualnego klienta uwzględniając czynniki mające wpływ na trawienie i wchłanianie składników odżywczych (K_K07)

Metody i kryteria oceniania:

OCENA KOŃCOWA

Średnia ważona z poszczególnych sposobów weryfikacji efektów kształcenia:

Ocena końcowa = 0.65 x zaliczenie wykładów + 0.35 x ocena z ćwiczeń

Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny końcowej jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich sposobów weryfikacji efektów kształcenia.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-15
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-01
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 25 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)