Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Towaroznawstwo surowców

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB1SP23DI-Z17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Towaroznawstwo surowców
Jednostka: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Wiedza: - poznanie właściwości i cech jakościowych surowców spożywczych , ich zmienności w czasie i w warunkach składowania oraz obrotu,

- poznanie kryteriów oceny jakościowej oraz metod stosowanych do tego celu,

- zdobycie wiedzy o zagrożeniach występujących w żywności w sposób naturalny, jak też w wyniku różnych operacji i procesów technologicznych.

Umiejętności: - nabycie umiejętności oceny organoleptycznej i sensorycznej surowców i produktów spożywczych oraz ich klasyfikacji na tej podstawie,

- umiejętność stawiania wymagań i ich egzekwowania w procesach oceny , obrotu i składowania surowców , gwarantujących zachowanie jakości i bezpieczeństwa .

Kompetencje społeczne: - kształtowanie racjonalnego podejścia do budowania świadomości i tworzenia warunków zachowania jakości surowców w łańcuchu od pola do stołu

- utrwalanie przekonania o konieczności permanentnej nauki i poszerzania wiedzy praktycznej w obrębie zagadnień objętych treścią towaroznawstwa żywności.

Pełny opis:

1.Definicje i terminologia towaroznawcza. Multidyscyplinarny charakter towaroznawstwa. Ogólna charakterystyka żywności I składników odżywczych oraz ich znaczenie w żywieniu człowieka ..........2.5 h

2.Uzasadnienie potrzeby i podstawy klasyfikacji żywności. Kryteria klasyfikacji i wyróżniki jakościowe. Normalizacja i normy. Systemy normalizacyjne. Przepisy prawne i Kodeks Żywnościowy ............2.5 h

3.Baza surowcowa dla przetwórstwa. Pochodzenie i klasyfikacja surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zasady pomiaru masy i objętości surowców. Transport i magazynowanie. Ubytki surowców podczas transportu i magazynowania. Szkodniki magazynowe i sposoby ich zwalczania. …................................................................… 2.5 h

4.Zanieczyszczenia w żywności naturalne i procesowe. Dodatki do żywności – rodzaje, zastosowanie i bezpieczeństwo ich stosowania. Zasady wzbogacania żywności . . . . . . … . . . . . ….............. 2.5 h

5. Jakość żywności, sposoby i systemy jej zapewniania. Nadzór nad jakością. Ustawa o bezpieczeństwie żywności . Metody oceny jakości surowców i produktów spożywczych. Znaki jakości i znaki towarowe dla produktów spożywczych. Kodowanie produktów. . . . . . . . .. . .2.5 h

6.Mleko i przetwory mleczne: śmietana i śmietanka , masło, sery , koncentraty i desery mleczne . Jaja i przetwory Tłuszcze spożywcze .

.............................................................................................2.5 h

7.Mięso i przetwory mięsne – klasyfikacja , rozbiór, wyroby. Dziczyzna.

Mięso drobiowe i przetwory z tego mięsa Ryby, przetwory rybne i owoce morza. .. .. . . . . …… …. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2.5 h

8. Owoce i grzyby. Nasiona roślin strączkowych. Przetwory z warzyw i owoców. Ziemniaki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..... . . . .2.5 h

9.Mąki, kasze, makarony i ekstrudaty Pieczywo i koncentraty… 2.5 h

10.Koncentraty i używki. Cukier, miód, słodycze, ciasta, lody . 2.5 h

11.Soki, wody mineralne, napoje bezalkoholowe. Alkohole i napoje alkoholowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ... . . . .. . . .2.5 h

12.Opakowania żywności. Znakowanie. Terminale i hurtownie żywności

.........................................................................................2.5 h.

Literatura:

1. Kołożyn-Krajewska D.,Sikora T.,2007: Towaroznawstwo

żywności, WSiP Warszawa

2. Świderski F. (pod red.), 2006: Towaroznawstwo żywności

przetworzonej, Wyd. SGGW, Warszawa

3. Kędzior W.(pod red.),2003: Badanie i ocena jakości

produktów spożywczych. Wyd. Akad. Ekon., Kraków

4. Świetlikowska K.,2008: Surowce spożywcze pochodzenia

roślinnego.Wyd.SGGW Warszawa

5. Skrabka-Błotnicka T., 2007: Technologia żywności

pochodzenia zwierzęcego. Surowce. Wyd. Akad.

Ekonom. Wrocław

Efekty uczenia się:

Wiedza

W1

Charakteryzuje właściwości surowców spożywczych oraz wie jak się one zmieniają wskutek oddziaływania środowiska, opisuje znaczenie czystości środowiska dla kształtowania wartości żywieniowej surowców i produktów spożywczych oraz wody. Zna terminologię związaną z technologią potraw oraz podstawami towaroznawstwa.

W2 Posiada wiedzę o zanieczyszczeniach pochodzących ze środowiska naturalnego mogących wpływać na bezpieczeństwo żywności i wody oraz o dodatkach celowo wprowadzanych do żywności

W3 Zna podstawowe wymagania higieniczne i standardy w systemach jakości i bezpieczeństwa żywności a także zasady normalizacji i klasyfikacji produktów oraz ich znakowania w produkcji i obrocie żywnością

UMIEJĘTNOŚCI

Posiada umiejętność skutecznego wyszukiwania informacji z różnych źródeł, dotyczących nowej wiedzy z zakresu jakości surowców i produktów do wykorzystania w zaleceniach dla klientów Prezentacje multimedialne w małych zespołach K_U01

Śledzi i analizuje zachowania rynku żywnościowego od strony konsumentów jak i producentów dotyczące potrzeb klienta, oferty rynku w łańcuchu żywnościowym i ocenia pod kątem zdrowia publicznego Sprawdzian pisemny K_U08

Potrafi wykorzystać różne metody i techniki pomiarowe w badaniu i ocenie jakości produktów spożywczych Sprawozdania pisemne grupowe K_U09

Kompetencje społeczne

K1 Dostrzega ryzyko i zagrożenia dla żywności jakie mogą być

skutkiem działalności szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska

Sprawdzian pisemny K_K06

K2 Realizuje konieczność permanentnego dokształcania, zwłaszcza w

zakresie obejmującym działalność zawodową

Ocena zadania zespołowego K_K01

K3 Współdziała w grupie wykonując różne zadania

Ocena pracy zespołowej K_K07

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Józef Grochowicz
Prowadzący grup: Józef Grochowicz, Dorota Nowak
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)