Towaroznawstwo surowców
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB1SP23DI-Z17 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Towaroznawstwo surowców |
Jednostka: | Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wiedza: - poznanie właściwości i cech jakościowych surowców spożywczych , ich zmienności w czasie i w warunkach składowania oraz obrotu, - poznanie kryteriów oceny jakościowej oraz metod stosowanych do tego celu, - zdobycie wiedzy o zagrożeniach występujących w żywności w sposób naturalny, jak też w wyniku różnych operacji i procesów technologicznych. Umiejętności: - nabycie umiejętności oceny organoleptycznej i sensorycznej surowców i produktów spożywczych oraz ich klasyfikacji na tej podstawie, - umiejętność stawiania wymagań i ich egzekwowania w procesach oceny , obrotu i składowania surowców , gwarantujących zachowanie jakości i bezpieczeństwa . Kompetencje społeczne: - kształtowanie racjonalnego podejścia do budowania świadomości i tworzenia warunków zachowania jakości surowców w łańcuchu od pola do stołu - utrwalanie przekonania o konieczności permanentnej nauki i poszerzania wiedzy praktycznej w obrębie zagadnień objętych treścią towaroznawstwa żywności. |
Pełny opis: |
1.Definicje i terminologia towaroznawcza. Multidyscyplinarny charakter towaroznawstwa. Ogólna charakterystyka żywności I składników odżywczych oraz ich znaczenie w żywieniu człowieka ..........2.5 h 2.Uzasadnienie potrzeby i podstawy klasyfikacji żywności. Kryteria klasyfikacji i wyróżniki jakościowe. Normalizacja i normy. Systemy normalizacyjne. Przepisy prawne i Kodeks Żywnościowy ............2.5 h 3.Baza surowcowa dla przetwórstwa. Pochodzenie i klasyfikacja surowców pochodzenia roślinnego i zwierzęcego. Zasady pomiaru masy i objętości surowców. Transport i magazynowanie. Ubytki surowców podczas transportu i magazynowania. Szkodniki magazynowe i sposoby ich zwalczania. …................................................................… 2.5 h 4.Zanieczyszczenia w żywności naturalne i procesowe. Dodatki do żywności – rodzaje, zastosowanie i bezpieczeństwo ich stosowania. Zasady wzbogacania żywności . . . . . . … . . . . . ….............. 2.5 h 5. Jakość żywności, sposoby i systemy jej zapewniania. Nadzór nad jakością. Ustawa o bezpieczeństwie żywności . Metody oceny jakości surowców i produktów spożywczych. Znaki jakości i znaki towarowe dla produktów spożywczych. Kodowanie produktów. . . . . . . . .. . .2.5 h 6.Mleko i przetwory mleczne: śmietana i śmietanka , masło, sery , koncentraty i desery mleczne . Jaja i przetwory Tłuszcze spożywcze . .............................................................................................2.5 h 7.Mięso i przetwory mięsne – klasyfikacja , rozbiór, wyroby. Dziczyzna. Mięso drobiowe i przetwory z tego mięsa Ryby, przetwory rybne i owoce morza. .. .. . . . . …… …. . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 2.5 h 8. Owoce i grzyby. Nasiona roślin strączkowych. Przetwory z warzyw i owoców. Ziemniaki . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ..... . . . .2.5 h 9.Mąki, kasze, makarony i ekstrudaty Pieczywo i koncentraty… 2.5 h 10.Koncentraty i używki. Cukier, miód, słodycze, ciasta, lody . 2.5 h 11.Soki, wody mineralne, napoje bezalkoholowe. Alkohole i napoje alkoholowe . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . ... . . . .. . . .2.5 h 12.Opakowania żywności. Znakowanie. Terminale i hurtownie żywności .........................................................................................2.5 h. |
Literatura: |
1. Kołożyn-Krajewska D.,Sikora T.,2007: Towaroznawstwo żywności, WSiP Warszawa 2. Świderski F. (pod red.), 2006: Towaroznawstwo żywności przetworzonej, Wyd. SGGW, Warszawa 3. Kędzior W.(pod red.),2003: Badanie i ocena jakości produktów spożywczych. Wyd. Akad. Ekon., Kraków 4. Świetlikowska K.,2008: Surowce spożywcze pochodzenia roślinnego.Wyd.SGGW Warszawa 5. Skrabka-Błotnicka T., 2007: Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Surowce. Wyd. Akad. Ekonom. Wrocław |
Efekty uczenia się: |
Wiedza W1 Charakteryzuje właściwości surowców spożywczych oraz wie jak się one zmieniają wskutek oddziaływania środowiska, opisuje znaczenie czystości środowiska dla kształtowania wartości żywieniowej surowców i produktów spożywczych oraz wody. Zna terminologię związaną z technologią potraw oraz podstawami towaroznawstwa. W2 Posiada wiedzę o zanieczyszczeniach pochodzących ze środowiska naturalnego mogących wpływać na bezpieczeństwo żywności i wody oraz o dodatkach celowo wprowadzanych do żywności W3 Zna podstawowe wymagania higieniczne i standardy w systemach jakości i bezpieczeństwa żywności a także zasady normalizacji i klasyfikacji produktów oraz ich znakowania w produkcji i obrocie żywnością UMIEJĘTNOŚCI Posiada umiejętność skutecznego wyszukiwania informacji z różnych źródeł, dotyczących nowej wiedzy z zakresu jakości surowców i produktów do wykorzystania w zaleceniach dla klientów Prezentacje multimedialne w małych zespołach K_U01 Śledzi i analizuje zachowania rynku żywnościowego od strony konsumentów jak i producentów dotyczące potrzeb klienta, oferty rynku w łańcuchu żywnościowym i ocenia pod kątem zdrowia publicznego Sprawdzian pisemny K_U08 Potrafi wykorzystać różne metody i techniki pomiarowe w badaniu i ocenie jakości produktów spożywczych Sprawozdania pisemne grupowe K_U09 Kompetencje społeczne K1 Dostrzega ryzyko i zagrożenia dla żywności jakie mogą być skutkiem działalności szeroko rozumianego rolnictwa i środowiska Sprawdzian pisemny K_K06 K2 Realizuje konieczność permanentnego dokształcania, zwłaszcza w zakresie obejmującym działalność zawodową Ocena zadania zespołowego K_K01 K3 Współdziała w grupie wykonując różne zadania Ocena pracy zespołowej K_K07 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-15 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Józef Grochowicz | |
Prowadzący grup: | Józef Grochowicz, Dorota Nowak | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
|
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.