Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy dietetyki

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB2NP15DI-L19
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy dietetyki
Jednostka: Kierunek-Dietetyka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 LUB 4.00 (w zależności od programu) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Wymagania (lista przedmiotów):

Podstawy żywienia człowieka DIB1NP07

Skrócony opis:

W ramach przedmiotu studentom zostanie przedstawiona podstawowa wiedza na temat klasyfikacji i diet objętych systemem dietetycznym. Studenci zostaną zapoznani z zestawem produktów zalecanych i przeciwwskazanych w poszczególnych dietach oraz zalecanych technik kulinarnych.

Zostaną zapoznani z podstawowymi zasadami planowania żywienia człowieka zdrowego oraz postępowania dietetycznego w dieto terapii i dieto profilaktyce chorób dieto zależnych

Pełny opis:

Podział produktów spożywczych na grupy, charakterystyka ich wartości odżywczej. Wpływ obróbki surowców spożywczych na ich wartość żywieniową. Podstawowe pojęcia: dietetyka, dietetyk, dieta. Cele i zadania żywienia dietetycznego. Klasyfikacje diet. Dieta podstawowa, zastosowanie, zalecenia. Produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieta bogato resztkowa -produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieta łatwo strawna. Modyfikacje diety łatwostrawnej: łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, łatwostrawna o zmienionej konsystencji (papkowata, płynna, płynna wzmocniona, do żywienia przez przetokę). Dieta ubogo energetyczna, cel, zastosowanie, zalecenia,produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, cel, zastosowanie, zalecenia, produkty zalecane i przeciwwskazane. Profilaktyka chorób układu krążenia

Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, cel, zastosowanie, produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieto terapia i dieto profilaktyka hiperglikemii. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa, cel, zastosowanie, zalecenia. Produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieta ubogo białkowa cel, zastosowanie, zalecenia. Diety eliminacyjne

Literatura:

Podstawowa

Gawęcki J., Hryniewiecki L.(red),2007: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN Warszawa

Ciborowska H, Rudnicka H 2009. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL

Hasik J., Gawęcki J., 2007: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN, Warszawa

Efekty uczenia się:

wykład: Zna modyfikacje diety podstawowej, klasyfikuje i charakteryzuje diety lecznicze (K_W06, K_W13, K_W12)

cwiczenia: Umie posługując się tabelami składu i wartości odżywczych oraz specjalistycznym oprogramowaniem zaplanować jadłospis (K_U01, K_U11)

Potrafi zaplanować dieto terapię wybranych chorób dieto zależnych i dobrać odpowiednie produkty do realizacji założeń diety (K_U04)

Jest zorientowany na potrzeby klienta, rozumie odpowiedzialność dietetyka za jego zdrowie i bezpieczeństwo (K_K01, K_K02, K_K04)

Metody i kryteria oceniania:

Pozytywna ocena z ćwiczeń (zaliczenie pięciu z sześciu opracowywanych jadłospisów). Egzamin pisemny zaliczony na co najmniej 51% punktów

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-16 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Gondek
Prowadzący grup: Ewa Gondek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-17 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Gondek
Prowadzący grup: Ewa Gondek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-20 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Gondek
Prowadzący grup: Ewa Gondek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)