Podstawy dietetyki
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB2NP15DI-L19 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy dietetyki |
Jednostka: | Kierunek-Dietetyka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
LUB
4.00
(w zależności od programu)
|
Język prowadzenia: | polski |
Wymagania (lista przedmiotów): | Podstawy żywienia człowieka DIB1NP07 |
Skrócony opis: |
W ramach przedmiotu studentom zostanie przedstawiona podstawowa wiedza na temat klasyfikacji i diet objętych systemem dietetycznym. Studenci zostaną zapoznani z zestawem produktów zalecanych i przeciwwskazanych w poszczególnych dietach oraz zalecanych technik kulinarnych. Zostaną zapoznani z podstawowymi zasadami planowania żywienia człowieka zdrowego oraz postępowania dietetycznego w dieto terapii i dieto profilaktyce chorób dieto zależnych |
Pełny opis: |
Podział produktów spożywczych na grupy, charakterystyka ich wartości odżywczej. Wpływ obróbki surowców spożywczych na ich wartość żywieniową. Podstawowe pojęcia: dietetyka, dietetyk, dieta. Cele i zadania żywienia dietetycznego. Klasyfikacje diet. Dieta podstawowa, zastosowanie, zalecenia. Produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieta bogato resztkowa -produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieta łatwo strawna. Modyfikacje diety łatwostrawnej: łatwostrawna z ograniczeniem tłuszczu, łatwostrawna z ograniczeniem substancji pobudzających wydzielanie soku żołądkowego, łatwostrawna o zmienionej konsystencji (papkowata, płynna, płynna wzmocniona, do żywienia przez przetokę). Dieta ubogo energetyczna, cel, zastosowanie, zalecenia,produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieta o kontrolowanej zawartości kwasów tłuszczowych, cel, zastosowanie, zalecenia, produkty zalecane i przeciwwskazane. Profilaktyka chorób układu krążenia Dieta z ograniczeniem łatwo przyswajalnych węglowodanów, cel, zastosowanie, produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieto terapia i dieto profilaktyka hiperglikemii. Dieta łatwo strawna bogatobiałkowa, cel, zastosowanie, zalecenia. Produkty zalecane i przeciwwskazane. Dieta ubogo białkowa cel, zastosowanie, zalecenia. Diety eliminacyjne |
Literatura: |
Podstawowa Gawęcki J., Hryniewiecki L.(red),2007: Żywienie człowieka. Podstawy nauki o żywieniu. PWN Warszawa Ciborowska H, Rudnicka H 2009. Dietetyka. Żywienie zdrowego i chorego człowieka, PZWL Hasik J., Gawęcki J., 2007: Żywienie człowieka zdrowego i chorego. Wyd. PWN, Warszawa |
Efekty uczenia się: |
wykład: Zna modyfikacje diety podstawowej, klasyfikuje i charakteryzuje diety lecznicze (K_W06, K_W13, K_W12) cwiczenia: Umie posługując się tabelami składu i wartości odżywczych oraz specjalistycznym oprogramowaniem zaplanować jadłospis (K_U01, K_U11) Potrafi zaplanować dieto terapię wybranych chorób dieto zależnych i dobrać odpowiednie produkty do realizacji założeń diety (K_U04) Jest zorientowany na potrzeby klienta, rozumie odpowiedzialność dietetyka za jego zdrowie i bezpieczeństwo (K_K01, K_K02, K_K04) |
Metody i kryteria oceniania: |
Pozytywna ocena z ćwiczeń (zaliczenie pięciu z sześciu opracowywanych jadłospisów). Egzamin pisemny zaliczony na co najmniej 51% punktów |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-16 - 2019-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Gondek | |
Prowadzący grup: | Ewa Gondek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-17 - 2020-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Gondek | |
Prowadzący grup: | Ewa Gondek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-20 - 2021-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Ewa Gondek | |
Prowadzący grup: | Ewa Gondek | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.