Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Higiena i toksykologia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB3NP12DI-Z17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Higiena i toksykologia
Jednostka: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Nauka o bezpieczeństwie żywności, zatruciach, toksyczności związków, czynnikach warunkujących toksyczność, losach trucizn w organizmie i ich wpływie na organizm.

Pełny opis:

Wykłady mają za zadanie przekazanie wiedzy z zakresu: bezpieczeństwa żywnościowego i żywności (2h), losów trucizn w organizmie (2h), zanieczyszczeń żywności pochodzących ze środowiska (6h), zanieczyszczeń żywności powstających w wyniku obróbki termicznej (2h).

Ćwiczenia poświęcone są omówieniu jednostek sprawujących nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności (2h), źródeł narażenia, mechanizmy toksycznego działania, skutków zatrucia oraz dopuszczalnych poziomów stężeń w żywności wybranych metali ciężkich (6h) oraz substancji antyodżywczych roślin konsumpcyjnych (4h).

Literatura:

Kolarzyk E (red.): Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellołskiego, Kraków 2016

Obowiązujące akty prawne z zakresu higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności.

Sełczuk W., Toksykologia współczesna , wyd. PZWL, 2006

Efekty uczenia się:

Student potrafi analizować wyniki badań dotyczących zanieczyszczeń żywności i je interpretować oraz korzystać z obowiązujących aktów prawnych z zakresu higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności.

Student potrafi wymienić i opisać podstawowe substancje toksyczne występujące w środowisku oraz charakteryzować je pod kątem zagrożenia dla zdrowia.

Rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z doniesieniami naukowymi dotyczącymi higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności w celu pogłębienia wiedzy i świadomości w tym zakresie.

Potrafi pracować w grupie

Metody i kryteria oceniania:

Pisemny egzamin końcowy z wykładów oraz sprawozdania z poszczególnych ćwiczeń.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Błaszczyk
Prowadzący grup: Katarzyna Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)