Higiena i toksykologia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB3NP12DI-Z17 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Higiena i toksykologia |
Jednostka: | Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Nauka o bezpieczeństwie żywności, zatruciach, toksyczności związków, czynnikach warunkujących toksyczność, losach trucizn w organizmie i ich wpływie na organizm. |
Pełny opis: |
Wykłady mają za zadanie przekazanie wiedzy z zakresu: bezpieczeństwa żywnościowego i żywności (2h), losów trucizn w organizmie (2h), zanieczyszczeń żywności pochodzących ze środowiska (6h), zanieczyszczeń żywności powstających w wyniku obróbki termicznej (2h). Ćwiczenia poświęcone są omówieniu jednostek sprawujących nadzór nad jakością i bezpieczeństwem żywności (2h), źródeł narażenia, mechanizmy toksycznego działania, skutków zatrucia oraz dopuszczalnych poziomów stężeń w żywności wybranych metali ciężkich (6h) oraz substancji antyodżywczych roślin konsumpcyjnych (4h). |
Literatura: |
Kolarzyk E (red.): Antyodżywcze i antyzdrowotne aspekty żywienia człowieka, Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellołskiego, Kraków 2016 Obowiązujące akty prawne z zakresu higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności. Sełczuk W., Toksykologia współczesna , wyd. PZWL, 2006 |
Efekty uczenia się: |
Student potrafi analizować wyniki badań dotyczących zanieczyszczeń żywności i je interpretować oraz korzystać z obowiązujących aktów prawnych z zakresu higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności. Student potrafi wymienić i opisać podstawowe substancje toksyczne występujące w środowisku oraz charakteryzować je pod kątem zagrożenia dla zdrowia. Rozumie potrzebę systematycznego zapoznawania się z doniesieniami naukowymi dotyczącymi higieny, toksykologii i bezpieczeństwa żywności w celu pogłębienia wiedzy i świadomości w tym zakresie. Potrafi pracować w grupie |
Metody i kryteria oceniania: |
Pisemny egzamin końcowy z wykładów oraz sprawozdania z poszczególnych ćwiczeń. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-15 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Katarzyna Błaszczyk | |
Prowadzący grup: | Katarzyna Błaszczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.