Kuchnie narodowe
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB4SP15-L17 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Kuchnie narodowe |
Jednostka: | Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Wiedza: poznanie zwyczajów żywieniowych i czynników kulturowych związanych z kuchniami regionalnymi Umiejętności: przygotowanie jadłospisów w oparciu o różne kuchnie narodowe Kompetencje: w zakresie poradnictwa dietetycznego dla ludności z różnych kultur |
Pełny opis: |
Wiedza: poznanie zwyczajów żywieniowych i czynników kulturowych związanych z kuchniami regionalnymi Umiejętności: przygotowanie jadłospisów w oparciu o różne kuchnie narodowe Kompetencje: w zakresie poradnictwa dietetycznego dla ludności z różnych kultur |
Literatura: |
Jarecka U., Wieczorkiewicz A. (red.) (2014): Terytoria smaku: studia z antropologii i socjologii jedzenia. WIFiS PAN, Warszawa Wybrane kuchnie narodowe. Autor: Elżbieta Biller. Wydawca: Wyższa Szkoła Hotelarstwa Gastronomii i Turystyki w Warszawie (2001) Publikacje naukowe z danej tematyki. Strony internetowe poświęcone tradycjom kuchni różnych stron świata. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie testu (uzyskanie min. 51% punktów) oraz uzyskanie min. 51% punktów z pisemnych sprawozdał realizowanych na ćwiczeniach. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)
Okres: | 2017-02-16 - 2017-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Sylwia Gudej-Rosa | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.