Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elementy pracy z klientem - spec: Poradnictwo dietetyczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB5SP23DI-Z17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Elementy pracy z klientem - spec: Poradnictwo dietetyczne
Jednostka: Kierunek-Dietetyka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Cele m przedmiotu jest:

1/ Przekazanie specjalistycznej wiedzy z planowania indywidualnej terapii żywieniowej z uwzględnieniem odpowiednich strategii osiągania celów.

2/ Przekazanie specjalistycznej wiedzy z zakresu planowania grupowych warsztatów dietetycznych dla klientów, którzy chcą zmienić swój styl życia.

2/ Przekazanie podstawowej wiedzy z zakresu pracy z „trudnym” pacjentem

4 Ukształtowanie umiejętności planowania zindywidualizowanego planu żywieniowego oraz warsztatów dietetycznych.

Pełny opis:

Wykłady (10h)

1. Podstawy indywidualnej pracy dietetycznej z klientem, który chce zmienić sposób odżywiania się (Cele, strategie osiągania celów, planowanie terapii)

2. Klient „trudny” czyli kiedy dietetyk powinien skorzystać ze wsparcia innych specjalistów

3. Projektowanie i prowadzenie grupowych warsztatów dietetycznych dla klientów, którzy chcą zmienić styl życia

4. Zaliczenie treści wykładowych

Ćwiczenia (20h)

1. Elementy pracy dietetycznej z dziećmi i ich rodzicami

2. Elementy pracy dietetycznej z nastolatkami

3. Elementy pracy z osobami dorosłymi

4. Elementy pracy z seniorami

5. Elementy pracy z pacjentem – interpretacja specjalistycznych wyników badań w kontekście pracy dietetycznej – Część I

6. Elementy pracy z pacjentem – interpretacja specjalistycznych wyników badań w kontekście pracy dietetycznej – Część II

7. Elementy pracy z klientami, którzy „wiedzą lepiej”

8. Elementy pracy z klientem, który „oczekuje szybkich rezultatów”

Literatura:

1. Naar-King S, Suarez M., 2012. Wywiad motywujący z młodzieżą i młodymi dorosłymi. Wydawnictwo Uniwersytetu Jagiellońskiego Kraków.

2. Miller W.R., Rollnick S., Butler C.C., 2010. Wywiad motywujący w opiece zdrowotnej Jak pomóc pacjentom w zmianie ... Zarządzanie w opiece zdrowotnej. Wydawnictwo: Szkoła Wyższa Psychologii Społecznej Warszawa.

3. Mijakoska U., 2016. Diet coaching: poradnik dla wiecznie odchudzających się. Wydawnictwo Edgard Warszawa.

Efekty uczenia się:

WIEDZA

(W1) Student zna podstawowe modele projektowania indywidualnej terapii żywieniowej dla klienta, który chce zmienić swój styl odżywiania się

(W2) Student zna podstawowe modele projektowania grupowych warsztatów dietetycznych dla klientów, który chcą zmienić swój styl odżywiania się

UMIEJĘTNOŚCI

(U1) Student potrafi określić podstawowe cele indywidualnej terapii żywieniowej z uwzględnieniem odpowiedniej strategii ich osiągnięcia.

(U2) Student potrafi prowadzić sobie z „oporem psychologicznym” u pacjenta tak, aby zwiększyć efektywność prowadzonej terapii żywieniowej

KOMPETENCJE SPOŁECZNE

(K1) Potrafi współpracować w grupie w celu opracowania wspólnego planu dietetycznego dla klienta uwzględniając odpowiednią strategię ich osiągnięcia.

Metody i kryteria oceniania:

Ćwiczenia

W ramach realizacji ćwiczeń studenci wykonują zadania w małych grypach (2-3 osobowych). Każde zadanie jest punktowane. Maksymalną liczbę punktów możliwą do uzyskania zaprezentowano poniżej: Z każdego ćwiczenia studenci mogą uzyskać maksymalnie 10 punktów.

1. Elementy pracy dietetycznej z dziećmi i ich rodzicami = 10 punktów

2. Elementy pracy dietetycznej z nastolatkami = 10 punktów

3. Elementy pracy z osobami dorosłymi = 10 punktów

4. Elementy pracy z seniorami = 10 punktów

5. Elementy pracy z pacjentem – interpretacja specjalistycznych wyników badań w kontekście pracy dietetycznej – Część I = 10 punktów

6. Elementy pracy z pacjentem – interpretacja specjalistycznych wyników badań w kontekście pracy dietetycznej – Część II = 10 punktów

7. Elementy pracy z klientami, którzy „wiedzą lepiej” = 10 punktów

8. Elementy pracy z klientem, który „oczekuje szybkich rezultatów” = 10 punktów

Łącznie 80 punktów.

Warunkiem zaliczenia ćwiczeń jest uzyskanie łącznie minimum 51% możliwych do zdobycia punktów ze wszystkich ćwiczeń.

Wykłady

Test składający się z 20. pytań zamkniętych opartych na zadaniach problemowych. Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie 51%.

Ocena końcowa z egzaminu przyznawana jest wg kryteriów:

Ocena Kryteria

Bardzo dobra 5.0 90-100%

Ponad dobra 4.5 80-89%

dobra 4.0 73-79%

Ponad dostateczna 3.5 66-72%

Dostateczna 3.0 51-65%

OCENA KOŃCOWA

Średnia ważona z poszczególnych sposobów weryfikacji efektów kształcenia:

Ocena końcowa = 0.65 x ocena z wykładów + 0.35 x ocena z ćwiczeń

Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny końcowej jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich sposobów weryfikacji efektów kształcenia.

Praktyki zawodowe:

Nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-01
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Błaszczyk
Prowadzący grup: Katarzyna Błaszczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Katarzyna Ring-Andrzejczuk
Prowadzący grup: Katarzyna Ring-Andrzejczuk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)