Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Dietetyka 2/2 - spec: Poradnictwo dietetyczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB6NP10-L17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Dietetyka 2/2 - spec: Poradnictwo dietetyczne
Jednostka: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie specjalistycznej wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowywania diet mających na celu polepszenie funkcjonowania stanu skóry człowieka oraz funkcjonowania emocjonalnego u osób zdrowych. A także uzyskanie wiedzy na temat wykorzystania żywności typu superfood†â€™Ãƒâ€ Ã¢â‚¬â„¢‚‚¡†â€™Ã…¡¢â‚¬ą i naturalnych termogeników.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie specjalistycznej wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowywania diet mających na celu polepszenie funkcjonowania stanu skóry człowieka oraz funkcjonowania emocjonalnego u osób zdrowych. A także uzyskanie wiedzy na temat wykorzystania żywności typu superfood†â€™Ãƒâ€ Ã¢â‚¬â„¢‚‚¡†â€™Ã…¡¢â‚¬ą i naturalnych termogeników.

Literatura:

Ciborowska H., Rudnicka A., 2014: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL WarszawaJarosz M. (red.) 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wydawnictwo IŻiŻ WarszawaMateriały dydaktyczne przygotowane przez prowadzących zajęcia.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczen

Ocena jest średnią wazona ocen uzyskanych z sprawozdan przygotowywanych podczas zajęć w zespołach oraz przygotowanej i zaprezentowanej na zajęciach prezentacji.

Sprawozdanie 1. Przygotowanie planu żywieniowego zgodnie z uwzględnieniem zalecen dotyczących spożycia składników pokarmowych mających pozytywny wpływ na nastrój człowieka zdrowego (studium przypadku/Case study)

Sprawozdanie 2. Przygotowanie planu żywieniowego dla indywidualnego klienta, który chce polepszyć stan swojej skóry (studium przypadku/Case study)

Sprawozdanie 3. Przygotowanie planu żywieniowego zgodnie z uwzględnieniem naturalnych termogeników (studium przypadku/Case study)

Prezentacja. Przygotowanie prezentacji dotyczącej charakterystyki wybranego superfood¢â‚¬ą pod względem wartości odżywczej oraz przykładowych dan z wykorzystaniem tego produktu.

OCENA KOŃCOWA

Średnia ważona z poszczególnych sposobów weryfikacji efektów kształcenia:

Ocena koncowa = 0.65 x średnia ocena ze sprawozdan + 0.35 x ocena z prezentacji

Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny koncowej jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich sposobów weryfikacji efektów kształcenia.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2017-02-16 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)