Dietetyka 2/2 - spec: Poradnictwo dietetyczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB6NP10-L17 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Dietetyka 2/2 - spec: Poradnictwo dietetyczne |
Jednostka: | Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie specjalistycznej wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowywania diet mających na celu polepszenie funkcjonowania stanu skóry człowieka oraz funkcjonowania emocjonalnego u osób zdrowych. A także uzyskanie wiedzy na temat wykorzystania żywności typu superfood†â€™Ãƒâ€ ’‚‚¡†â€™Ã…¡¢â‚¬ą i naturalnych termogeników. |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie specjalistycznej wiedzy i umiejętności z zakresu przygotowywania diet mających na celu polepszenie funkcjonowania stanu skóry człowieka oraz funkcjonowania emocjonalnego u osób zdrowych. A także uzyskanie wiedzy na temat wykorzystania żywności typu superfood†â€™Ãƒâ€ ’‚‚¡†â€™Ã…¡¢â‚¬ą i naturalnych termogeników. |
Literatura: |
Ciborowska H., Rudnicka A., 2014: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL WarszawaJarosz M. (red.) 2010. Praktyczny podręcznik dietetyki. Wydawnictwo IŻiŻ WarszawaMateriały dydaktyczne przygotowane przez prowadzących zajęcia. |
Metody i kryteria oceniania: |
Zaliczenie ćwiczen Ocena jest średnią wazona ocen uzyskanych z sprawozdan przygotowywanych podczas zajęć w zespołach oraz przygotowanej i zaprezentowanej na zajęciach prezentacji. Sprawozdanie 1. Przygotowanie planu żywieniowego zgodnie z uwzględnieniem zalecen dotyczących spożycia składników pokarmowych mających pozytywny wpływ na nastrój człowieka zdrowego (studium przypadku/Case study) Sprawozdanie 2. Przygotowanie planu żywieniowego dla indywidualnego klienta, który chce polepszyć stan swojej skóry (studium przypadku/Case study) Sprawozdanie 3. Przygotowanie planu żywieniowego zgodnie z uwzględnieniem naturalnych termogeników (studium przypadku/Case study) Prezentacja. Przygotowanie prezentacji dotyczącej charakterystyki wybranego superfood¢â‚¬ą pod względem wartości odżywczej oraz przykładowych dan z wykorzystaniem tego produktu. OCENA KOŃCOWA Średnia ważona z poszczególnych sposobów weryfikacji efektów kształcenia: Ocena koncowa = 0.65 x średnia ocena ze sprawozdan + 0.35 x ocena z prezentacji Warunkiem uzyskania pozytywnej oceny koncowej jest uzyskanie pozytywnych ocen ze wszystkich sposobów weryfikacji efektów kształcenia. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)
Okres: | 2017-02-16 - 2017-09-30 |
Przejdź do planu
PN WT ŚR CZ PT |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Mariusz Jaworski | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.