Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Poradnictwo dietetyczne – analiza studium przypadku 2-SPEC:Poradnictwo dietetyczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB6NP23DI-L18
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Poradnictwo dietetyczne – analiza studium przypadku 2-SPEC:Poradnictwo dietetyczne
Jednostka: Kierunek-Dietetyka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 LUB 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

specjalnościowy

Skrócony opis:

Nabycie umiejętności rozumienia leczenia dietetycznego,

planowania dietoterpaii, prawidłowego doboru produktów w podstawowych dietach leczniczych oraz opracowanie zaleceń żywieniowych dla pacjenta. Analiza nawyków żywieniowych i błędów żywieniowych w diecie pacjenta.

Zajęcia o charakterze ćwiczeń warsztatowych obejmujących studium przypadku ("case study").

Planowanie kompleksowej porady dietetyczno-żywieniowej oraz scenariuszy wizyt w gabinecie dietetycznym.

Pełny opis:

1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Standardy kompetencji dietetyka w Polsce.

2. Formy poradnictwa dietetycznego.

3. System dietetyczny i nomenklatura diet obowiązujące w Polsce.

4. Organizacja poradnictwa żywieniowego - poradnictwo indywidualne i grupowe. Planowanie strategii żywieniowych i układanie planów żywieniowych

5. Metody oceny sposobu żywienia

6. Postępowanie żywieniowe w otyłości

7. Postępowanie żywieniowe w cukrzycy

8. Praca z małym pacjentem w gabinecie dietetyka

9. Terapia żywieniowa w wybranych chorobach tarczycy.

10. Postępowanie żywieniowe w wybranych dyscyplinach sportu.

11. Specyfika uwarunkowań żywieniowych osób starszych i niepełnosprawnych ruchowo.

12. Postępowanie żywieniowe w depresji

13. Postępowanie żywieniowe w wybranych chorobach skóry

13. Diety alternatywne w świetle rekomendacji żywieniowych towarzystw naukowych.

Literatura:

1. Praktyczny podręcznik dietetyki pod redakcją prof. M.Jarosza, IŻŻ, 2010

2. N. Peckenpaugh. Podstawy żywienia i dietoterapia , wyd. I polskie, Elsevier 2011

3. M. Jarosz, B Bułhak-Jachymczyk, Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa 2011

4 T. Reinhard, Dietetyka kliniczna, wyd. I polskie, 2014

5. E.Poniewierka, Dietetyka oparta na dowodach, Wydawnictwo MedPharm, 2016

6.A.Diettfeld, Diagnostyka dla dietetyka, Śląskie Centrum Zdrowia, 2015

7. Chevallier L. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. (Gajewska D., red.

wydania polskiego) Wyd. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2010

8. Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017

Efekty uczenia się:

1. Student charakteryzuje zasady prowadzenia kompleksowej porady dietetycznej pacjenta i roli dietetyka

2. Potrafi określić formy poradnictwa dietetycznego

3. Potrafi określić system dietetyczny i nomenklaturę diet obowiązujące w Polsce

4. Wyjaśnia zastosowanie dietoterapii w leczeniu wybranych chorób

5. Ocenia sposób żywienia, wskazuje błędy w odżywianiu i przewiduje ich skutki dla zdrowia

6. Opracowuje zalecenia dietetyczne dla pacjenta

7. Umie zaplanować dietoterapię i dobrać produkty odpowiednio do założeń diety leczniczej

8. Odpowiednio określa priorytety diety leczniczej i wykazuje kreatywność w jej planowaniu

9. Jest zorientowany na potrzeby pacjenta dorosłego i dzieci oraz wykazuje troskę i odpowiedzialność za jego zdrowie

10. Aktywnie uczestniczy w dyskusji i zachowuje otwartość na poglądy innych osób oraz ostrożność krytycyzm

w wyrażaniu opinii

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny w formie testu jednokrotnego wyboru.

Weryfikacja efektów kształcenia w zakresie umiejętności następuje w trakcie omawiania przypadków klinicznych.

Weryfikacja efektów kształcenia w zakresie wiedzy i kompetencji społecznych następuje w czasie ćwiczeń i podczas egzaminu.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-16 - 2018-07-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Natalia Czech, Sylwia Gudej-Rosa
Prowadzący grup: Natalia Czech
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-16 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Natalia Czech
Prowadzący grup: Natalia Czech
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-17 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Natalia Czech
Prowadzący grup: Natalia Czech
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-20 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Natalia Czech
Prowadzący grup: Natalia Czech
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)