Poradnictwo dietetyczne – analiza studium przypadku 2-SPEC:Poradnictwo dietetyczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB6NP23DI-L18 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Poradnictwo dietetyczne – analiza studium przypadku 2-SPEC:Poradnictwo dietetyczne |
Jednostka: | Kierunek-Dietetyka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
4.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowy |
Skrócony opis: |
Nabycie umiejętności rozumienia leczenia dietetycznego, planowania dietoterpaii, prawidłowego doboru produktów w podstawowych dietach leczniczych oraz opracowanie zaleceń żywieniowych dla pacjenta. Analiza nawyków żywieniowych i błędów żywieniowych w diecie pacjenta. Zajęcia o charakterze ćwiczeń warsztatowych obejmujących studium przypadku ("case study"). Planowanie kompleksowej porady dietetyczno-żywieniowej oraz scenariuszy wizyt w gabinecie dietetycznym. |
Pełny opis: |
1. Rola dietetyka w prewencji i leczeniu chorób. Standardy kompetencji dietetyka w Polsce. 2. Formy poradnictwa dietetycznego. 3. System dietetyczny i nomenklatura diet obowiązujące w Polsce. 4. Organizacja poradnictwa żywieniowego - poradnictwo indywidualne i grupowe. Planowanie strategii żywieniowych i układanie planów żywieniowych 5. Metody oceny sposobu żywienia 6. Postępowanie żywieniowe w otyłości 7. Postępowanie żywieniowe w cukrzycy 8. Praca z małym pacjentem w gabinecie dietetyka 9. Terapia żywieniowa w wybranych chorobach tarczycy. 10. Postępowanie żywieniowe w wybranych dyscyplinach sportu. 11. Specyfika uwarunkowań żywieniowych osób starszych i niepełnosprawnych ruchowo. 12. Postępowanie żywieniowe w depresji 13. Postępowanie żywieniowe w wybranych chorobach skóry 13. Diety alternatywne w świetle rekomendacji żywieniowych towarzystw naukowych. |
Literatura: |
1. Praktyczny podręcznik dietetyki pod redakcją prof. M.Jarosza, IŻŻ, 2010 2. N. Peckenpaugh. Podstawy żywienia i dietoterapia , wyd. I polskie, Elsevier 2011 3. M. Jarosz, B Bułhak-Jachymczyk, Normy żywienia człowieka. Podstawy prewencji otyłości i chorób niezakaźnych. Warszawa 2011 4 T. Reinhard, Dietetyka kliniczna, wyd. I polskie, 2014 5. E.Poniewierka, Dietetyka oparta na dowodach, Wydawnictwo MedPharm, 2016 6.A.Diettfeld, Diagnostyka dla dietetyka, Śląskie Centrum Zdrowia, 2015 7. Chevallier L. 51 zaleceń dietetycznych w wybranych stanach chorobowych. (Gajewska D., red. wydania polskiego) Wyd. Elservier Urban & Partner, Wrocław 2010 8. Jarosz M. (red.) Normy żywienia dla populacji polskiej – nowelizacja. Wyd. IŻŻ, Warszawa 2017 |
Efekty uczenia się: |
1. Student charakteryzuje zasady prowadzenia kompleksowej porady dietetycznej pacjenta i roli dietetyka 2. Potrafi określić formy poradnictwa dietetycznego 3. Potrafi określić system dietetyczny i nomenklaturę diet obowiązujące w Polsce 4. Wyjaśnia zastosowanie dietoterapii w leczeniu wybranych chorób 5. Ocenia sposób żywienia, wskazuje błędy w odżywianiu i przewiduje ich skutki dla zdrowia 6. Opracowuje zalecenia dietetyczne dla pacjenta 7. Umie zaplanować dietoterapię i dobrać produkty odpowiednio do założeń diety leczniczej 8. Odpowiednio określa priorytety diety leczniczej i wykazuje kreatywność w jej planowaniu 9. Jest zorientowany na potrzeby pacjenta dorosłego i dzieci oraz wykazuje troskę i odpowiedzialność za jego zdrowie 10. Aktywnie uczestniczy w dyskusji i zachowuje otwartość na poglądy innych osób oraz ostrożność krytycyzm w wyrażaniu opinii |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny w formie testu jednokrotnego wyboru. Weryfikacja efektów kształcenia w zakresie umiejętności następuje w trakcie omawiania przypadków klinicznych. Weryfikacja efektów kształcenia w zakresie wiedzy i kompetencji społecznych następuje w czasie ćwiczeń i podczas egzaminu. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-16 - 2018-07-15 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Natalia Czech, Sylwia Gudej-Rosa | |
Prowadzący grup: | Natalia Czech | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-16 - 2019-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Natalia Czech | |
Prowadzący grup: | Natalia Czech | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-17 - 2020-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Natalia Czech | |
Prowadzący grup: | Natalia Czech | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-20 - 2021-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Natalia Czech | |
Prowadzący grup: | Natalia Czech | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.