Zioła i podstawy fitoterapii-SPEC:Poradnictwo dietetyczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB6NP27DI-L18 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Zioła i podstawy fitoterapii-SPEC:Poradnictwo dietetyczne |
Jednostka: | Kierunek-Dietetyka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów z możliwościami wykorzystania ziół i przypraw, zawierających specyficzne substancje czynne w fitoterapii jako środki terapeutyczne. |
Pełny opis: |
Wykład (15 h wykładowych oraz 15 h poświęconych na osiągnięcie zdefiniowanych efektów) ma za zadanie zapoznanie studentów z następującymi zagadnieniami: 1. Biologicznie aktywne substancje występujące w ziołach. 2. Surowce zielarskie i formy ich stosowania. 3. Sposoby pozyskiwania ekstraktów oraz olejków eterycznych z ziół. Utrwalanie ziół i przypraw. 4. Działanie przeciwdrobnoustrojowe i przeciwutleniające ziół, ekstraktów oraz olejków. 5. Zioła w kuchni. 6. Zioła w lecznictwie. |
Literatura: |
Literatura w języku polskim: 1. Lamer-Zarawska E., Kowal-Gierczak B., Niedworok J.: Fitoterapia i leki roślinne. PZWL, 2014 2. Praca zbiorowa pod red. Z. E. Sikorskiego: Chemia żywności. Tom 1, 2, 3. Wyd. Naukowo-Techniczne, 2007 3. Kabyl J.: Rośliny aromatyczne i przyprawowe. PWRiL, 1985 4. Góra J., Lis A.: Najcenniejsze olejki eteryczne. Wyd. Politechniki Łódzkiej 2012 5. Karwowska K., Przybył J.: Suszarnictwo i przetwórstwo ziół. Wyd. SGGW, 2005 |
Efekty uczenia się: |
Wiedza: W1. Student zna podstawowe substancje czynne występujące w ziołach i przyprawach (K_W03, K_W04). W2. Student zna właściwości lecznicze wybranych ziół i przypraw oraz ich wpływ na organizm człowieka (K_W02, K_W03). Umiejętności: U1. Student potrafi wybrać odpowiedni sposób utrwalenia ziół i przypraw oraz wydobycia z nich substancji czynnych (K_U04). U2. Student potrafi podać zastosowania wybranych ziół w fitoterapii (K_U01, K_U09). Kompetencje: K1. Student potrafi zorganizować wystąpienie na zadany temat pojedynczo i w grupie, z którą współpracuje (K_K01, K_K07). |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem zaliczenia przedmiotu jest zaliczenie pisemnego kolokwium wykładowego oraz przedstawienie opracowania na zadany temat. Ocena z przedmiotu jest średnią ważoną: 80% stanowią punkty uzyskane z kolokwium wykładowego oraz 20% - punkty z opracowania. Egzamin z przedmiotu w formie pytań otwartych/testu zawiera zagadnienia związane z treścią wykładów. Student, który uzyskał 51-60% sumarycznej liczby punktów z przedmiotu otrzymuje ocenę 3,0; 61-70% - 3,5; 71-80% - 4,0; 81-90% - 4,5 i 91-100% - 5,0. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-16 - 2018-07-15 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Hać-Szymańczuk, Agnieszka Sulich | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Hać-Szymańczuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-16 - 2019-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Hać-Szymańczuk | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Hać-Szymańczuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-17 - 2020-09-30 |
![]() |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Hać-Szymańczuk | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Hać-Szymańczuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.