Nowoczesne techniki kulinarne-SPEC:Poradnictwo dietetyczne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB6SP21DI-L18 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Nowoczesne techniki kulinarne-SPEC:Poradnictwo dietetyczne |
Jednostka: | Kierunek-Dietetyka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
1.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Dostarczenie wiedzy o nowoczesnych trendach i technologiach w produkcji gastronomicznej. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze współczesnymi trendami i technikami w gastronomii. |
Pełny opis: |
1. Wstęp (geneza), szefowie kuchni. 2. Gwiazdki Michelin co to takiego? Restauracje wyróżnione gwiazdką. 3. Systemy przetwarzania żywności stosowane w gastronomii i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo otrzymywanych potraw (cook-serve, cook-chill, cook-freeze). 4. Technologia sous-vide, urządzenia stosowane w nowoczesnej gastronomi. 5. Kuchnia molekularna - stosowane techniki. 6. Note by note, food pairing. |
Literatura: |
Przegląd aktualnej literatury polskiej i zagranicznej w tematyce trendów i nowoczesnych technik w gastronomii. |
Efekty uczenia się: |
W1 - Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą trendów w produkcji gastronomicznej U1 - Student wykazuje umiejętność wyszukiwania, rozumienia, analizy i wykorzystywania informacji pochodzących z różnych źródeł, dotyczących trendów i nowych technik w gastronomii K1 - Student rozumie potrzebę poszerzania, pogłębiania i aktualizowania wiedzy z zakresu trendów i nowych technik w gastronomii |
Metody i kryteria oceniania: |
W1, U1, K1 - końcowy egzamin pisemny z materiału wykładowego |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2018-02-16 - 2018-07-15 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Dorota Nowak, Ewa Rasińska | |
Prowadzący grup: | Ewa Rasińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
|
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowy |
|
Skrócony opis: |
Dostarczenie wiedzy o nowoczesnych trendach i technologiach w produkcji gastronomicznej. Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze współczesnymi trendami i technikami w gastronomii. |
|
Pełny opis: |
1. Wstęp (geneza). 2. Gwiazdki Michelin co to takiego? Restauracje wyróżnione gwiazdką. 3. Systemy przetwarzania żywności stosowane w gastronomii i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo otrzymywanych potraw (cook-serve, cook-chill, cook-freeze). 4. Technologia sous-vide. 5. Kuchnia molekularna. 6. Note by note, food pairing. 7. Urządzenia stosowane w nowoczesnej gastronomi. 8. Nowoczesne technologie utrwalania żywności. |
|
Literatura: |
Przegląd aktualnej literatury polskiej i zagranicznej w tematyce trendów i nowoczesnych technik w gastronomii. |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2019-02-16 - 2019-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Ewa Rasińska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2020-02-17 - 2020-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Artur Głuchowski | |
Prowadzący grup: | Artur Głuchowski, Kacper Szewczyk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.