Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Nowoczesne techniki kulinarne-SPEC:Poradnictwo dietetyczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB6SP21DI-L18
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Nowoczesne techniki kulinarne-SPEC:Poradnictwo dietetyczne
Jednostka: Kierunek-Dietetyka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Dostarczenie wiedzy o nowoczesnych trendach i technologiach w produkcji gastronomicznej.

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze współczesnymi trendami i technikami w gastronomii.

Pełny opis:

1. Wstęp (geneza), szefowie kuchni.

2. Gwiazdki Michelin co to takiego? Restauracje wyróżnione gwiazdką.

3. Systemy przetwarzania żywności stosowane w gastronomii i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo otrzymywanych potraw (cook-serve, cook-chill, cook-freeze).

4. Technologia sous-vide, urządzenia stosowane w nowoczesnej gastronomi.

5. Kuchnia molekularna - stosowane techniki.

6. Note by note, food pairing.

Literatura:

Przegląd aktualnej literatury polskiej i zagranicznej w tematyce trendów i nowoczesnych technik w gastronomii.

Efekty uczenia się:

W1 - Student posiada podstawową wiedzę dotyczącą trendów w produkcji gastronomicznej

U1 - Student wykazuje umiejętność wyszukiwania, rozumienia, analizy i wykorzystywania informacji pochodzących z różnych źródeł, dotyczących trendów i nowych technik w gastronomii

K1 - Student rozumie potrzebę poszerzania, pogłębiania i aktualizowania wiedzy z zakresu trendów i nowych technik w gastronomii

Metody i kryteria oceniania:

W1, U1, K1 - końcowy egzamin pisemny z materiału wykładowego

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-16 - 2018-07-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Dorota Nowak, Ewa Rasińska
Prowadzący grup: Ewa Rasińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Rodzaj przedmiotu:

specjalnościowy

Skrócony opis:

Dostarczenie wiedzy o nowoczesnych trendach i technologiach w produkcji gastronomicznej.

Celem przedmiotu jest zapoznanie studentów ze współczesnymi trendami i technikami w gastronomii.

Pełny opis:

1. Wstęp (geneza).

2. Gwiazdki Michelin co to takiego? Restauracje wyróżnione gwiazdką.

3. Systemy przetwarzania żywności stosowane w gastronomii i ich wpływ na jakość i bezpieczeństwo otrzymywanych potraw (cook-serve, cook-chill, cook-freeze).

4. Technologia sous-vide.

5. Kuchnia molekularna.

6. Note by note, food pairing.

7. Urządzenia stosowane w nowoczesnej gastronomi.

8. Nowoczesne technologie utrwalania żywności.

Literatura:

Przegląd aktualnej literatury polskiej i zagranicznej w tematyce trendów i nowoczesnych technik w gastronomii.

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-16 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Ewa Rasińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-17 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Artur Głuchowski
Prowadzący grup: Artur Głuchowski, Kacper Szewczyk
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)