Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Żywienie emocjonalne (z elementami psychologii emocji i stresu) -SPEC:Poradnictwo dietetyczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB6SP28DI-L18
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Żywienie emocjonalne (z elementami psychologii emocji i stresu) -SPEC:Poradnictwo dietetyczne
Jednostka: Kierunek-Dietetyka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Przedmiot poświęcony jest powiązaniom między procesami emocjonalnymi a odżywianiem się. Dotyczy także oddziaływań stresu na odżywianie się - przedstawione zostaną teorie wyjaśniające zachowania żywieniowe uwarunkowane sytuacją stresową.

Zostaną omówione przykłady korzystnych strategii radzenia sobie z emocjami, ze szczególnym uwzględnieniem zachowań mających wpływ na odżywianie.

Pełny opis:

Tematy wykładów:

1.2. Psychologia emocji:

- czym są emocje i jaki mają wpływ na funkcjonowanie człowieka

- różnice między emocjami nastrojem uczuciami

- sposoby wyrażania różnych stanów emocjonalnych

- znaczenie emocji w relacjach interpersonalnych

- wpływ emocji na działanie (poziom i jakość wykonania)

3. Emocje a jedzenie

- jedzenie pod wpływem pozytywnych emocji

- jedzenie pod wpływem negatywnych emocji

- konsekwencje jedzenia w obszarze emocjonalnym (zadowolenie – poczucie wstydu - poczucie winy, lęk).

4. Zagadnienia stresu; wpływ sytuacji stresowych na odżywianie się (kontynuacja tematyki z przedmiotu psychologia żywienia).

5. Zachowania żywieniowe, służące redukcji napięcia emocjonalnego.

6. Przykłady korzystnych/zdrowych strategii radzenia sobie z problemami – pozwalających rozwiązywać problemy (także eliminować wykorzystywanie odżywiania do rozładowywania emocji i w procesie radzenia sobie ze stresem).

Literatura:

Sapolsky R.M. (2010) Dlaczego zebry nie mają wrzodów? Psychofizjologia stresu. Wydawnictwo Naukowe PWN, Warszawa

(wybrane rozdziały).

Efekty uczenia się:

Wiedza:

W1. Student nabywa wiedzę na temat powiązań procesów emocjonalnych i odżywiania się.

W2. Student nabywa wiedzę na temat powiązań stresu z odżywianiem się.

W3. Poznaje sposoby adekwatnego radzenia sobie ze stanami emocjonalnymi.

Umiejętności:

U1. Student posługuje się terminologią psychologiczną, dotyczącą procesów emocjonalnych.

U2. Nabywa umiejętności analizowania powiązań miedzy emocjami, motywacją i odżywianiem.

U3. Potrafi dostrzec powiązania stresu z odżywianiem się.

Kompetencje społeczne:

K1. Nabycie wrażliwości na specyfikę funkcjonowania w sytuacji stresowej.

K2. Nabycie świadomości o wpływie emocji w relacjach interpersonalnych.

Metody i kryteria oceniania:

1. Kolokwium cząstkowe - praca pisemna nt. powiązań emocji z odżywianiem się.

2. Test końcowy jednokrotnego wyboru (wersja elektroniczna).

Praktyki zawodowe:

nie dotyczy

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2018-02-16 - 2018-07-15
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mirosława Adamus
Prowadzący grup: Mirosława Adamus
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2019-02-16 - 2019-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Mirosława Adamus
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2020-02-17 - 2020-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Wykład, 15 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)