PDW: Nowoczesne technologie przetwarzania żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | PDW-C-3BSP03 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | PDW: Nowoczesne technologie przetwarzania żywności |
Jednostka: | Kierunek-Dietetyka |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | do wyboru |
Skrócony opis: |
Wprowadzenie studentów do zagadnień związanych z nowoczesnymi technologiami stosowanymi przy produkcji żywności tj. pulsacyjne pole elektryczne, ultradźwięki, wysokie ciśnienia. Przekazanie podstawowej wiedzy na temat nowoczesnych materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością. |
Pełny opis: |
Wykłady Pulsacyjne pole elektryczne Wysokie ciśnienia Ultradźwięki Nowoczesne opakowania (aktywne i inteligentne) |
Literatura: |
Witrowa-Rajchert D., Wiktor A., Śledź M., Nowacka M. 2014. Selected emerging technologies to enhance the drying process. A review. Drying Technology, 32, 1386-1396. Ishrat Majid, Gulzar Ahmad Nayik, Shuaib Mohammad Dar, Vikas Nanda, 2018: Novel food packaging technologies: Innovations and future prospective, Journal of the Saudi Society of Agricultural Sciences, 17 (4), 454-462. |
Efekty uczenia się: |
Zna podstawowe zagadnienia związane z nowoczesnymi technologiami, Umie rozróżnić rodzaje stosowanych technik i rozumie zasadę ich działania. |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin z materiału wykładowego. Do zaliczenia przedmiotu wymagane jest uzyskanie przynajmniej 51% punktów z egzaminu. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Małgorzata Nowacka | |
Prowadzący grup: | Magdalena Dadan, Małgorzata Nowacka, Artur Wiktor | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.