Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Spec. PD - Poradnictwo dietetyczne 1 (2)

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: Sp-DIB5NP21
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Spec. PD - Poradnictwo dietetyczne 1 (2)
Jednostka: Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest wykształcenie umiejętności określania wartości odżywczej surowców i produktów i ich zastosowaniu do tworzenia indywidualnych diet dla konkretnych jednostek chorobowych w oparciu o tabele składu i tabele norm żywieniowych.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest wykształcenie umiejętności określania wartości odżywczej surowców i produktów i ich zastosowaniu do tworzenia indywidualnych diet dla konkretnych jednostek chorobowych w oparciu o tabele składu i tabele norm żywieniowych.

Literatura:

1. Ciborowska H., Rudnicka A., 2014: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL Warszawa2. Kunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.,2005: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, Warszawa

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeł:

Ocena jest średnią arytmetyczną ocen uzyskanych z czterech sprawozdał przygotowywanych podczas zajęć w zespołach dwuosobowych.

Student musi uzyskać pozytywną ocenę z wszystkich czterech sprawozdał wykonywanych podczas ćwiczeł.

Sprawozdanie 1 Przygotowanie planu żywieniowego zgodnie z zaleceniami diety DASH dla indywidualnego klienta studium przypadku (Case study)

Sprawozdanie 2 Przygotowanie planu żywieniowego dla indywidualnego klienta z wybranymi chorobami układu krążenia studium przypadku (Case study)

Sprawozdanie 3 - Przygotowanie planu dla indywidualnego klienta z wybranymi chorobami skóry studium przypadku (Case study)

Sprawozdanie 4 - Przygotowanie planu żywieniowego dla indywidualnego klienta z dną moczanową studium przypadku (Case study)

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-15
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)