Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Sp.OZHG - Dziedzictwo kulinarne-spec: Organizacja i zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: Sp-TRM3SP13
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Sp.OZHG - Dziedzictwo kulinarne-spec: Organizacja i zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii
Jednostka: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem ćwiczeł jest ukształtowanie umiejętności rozróżniania najbardziej charakterystycznych potraw regionalnych w Polsce, związanych z obrzędowością rodzinną i doroczną oraz potraw charakterystycznych dla wybranych regionów. A także, umiejętne wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego w projektowaniu szlaków turystycznych związanych z turystyką kulinarną.

Pełny opis:

Celem ćwiczeł jest ukształtowanie umiejętności rozróżniania najbardziej charakterystycznych potraw regionalnych w Polsce, związanych z obrzędowością rodzinną i doroczną oraz potraw charakterystycznych dla wybranych regionów. A także, umiejętne wykorzystanie dziedzictwa kulinarnego w projektowaniu szlaków turystycznych związanych z turystyką kulinarną.

Literatura:

1. Czerwiłski T., Pożywienie ludności wiejskiej na północnym Mazowszu u schyłku XIX i w XX wieku, Ciechanów 2008.

2. Czerwiłski T., Wyposażenie domu wiejskiego w Polsce, Warszawa 2009

3. Dominik P. (red.), Szlaki kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności regionu Mazowsze, Warszawa 2014

4. Dominik P. (red.),Tradycyjne produkty kulinarne jako element turystycznej atrakcyjności Mazowsza, Warszawa 2012

1. Beckenheim K., przy polskim stole, Wrocław 1999

2. Czerwiłski T., Polska wielu kultur i religii, Warszawa 2013

Efekty uczenia się:

Student posiada wiedzę z zakresu charakterystyki kuchni polskiej oraz wybranych produktów tradycyjnych i regionalnych w PolsceStudent posiada umiejętność scharakteryzowania kuchni polskiej oraz wpływów innych kuchni na kształtowanie współczesnej kuchni polskiej. Student posiada umiejętność wykorzystania wybranych aspektów dziedzictwa kulinarnego Polski w promocji aktywności turystycznej oraz rekreacyjnejStudent jest w stanie prezentować własne opinie dotyczące różnych aspektów turystki kulinarnej podczas pracy w grupach.

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeł

Przygotowanie prezentacji multimedialnej i jej prezentacja podczas ćwiczeł.

Tematyka prezentacji zaliczeniowych przygotowywanych w grupach:

Prezentacja 1 - Wpływy zagraniczne i ich rola w kształtowaniu polskiej kuchni przegląd asortymentu: Wypływy kuchni włoskiej francuskiej rosyjskiej niemieckiej niemieckiej litewskiej tureckiej tatarskiej węgierskiej czeskiej i inne.

Prezentacja 2 - Produkty tradycyjne i regionalne jako element turystyki: produkty mleczne, produkty mięsne, produkty rybołówstwa, warzywa i owoce, wyroby piekarnicze i cukiernicze, oleje i tłuszcze, miody, gotowe dania i potrawy, napoje.

Prezentacja 3 - Projekt własnego szklaku kulinarnego zawierający trzy ważne bazy: noclegowa, gastronomiczna i turystyczna.

Ocena z ćwiczeł jest średnią arytmetyczną z ocen uzyskanych z poszczególnych prezentacji.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-15
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tomasz Czerwiński
Prowadzący grup: Tomasz Czerwiński, Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)