Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Introduction to Hospitality Industry

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRB1SE18TR-Z17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Introduction to Hospitality Industry
Jednostka: Kierunek-TiR
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 LUB 4.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: angielski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis: (tylko po angielsku)

This introductory course provides an overview of the hospitality and tourism industry, its growth and development, industry segments and their distinguishing characteristics, trends and current concerns.

Pełny opis: (tylko po angielsku)

Lectures:

1. Introduction to hotel industry – 3h

2. Economics of hotel business – 5h

3. Basics of Financial Management. – 6h

4. Basics of Marketing in Hospitality – 8h.

5. Trends in hotel industry – 4h

6. Trends in restaurants industry – 4h

7. Role of information technologies in hospitality – 2h

Literatura: (tylko po angielsku)

Compulsory

Ph. Kotler, J. T. Bowen, J. C. Makens, Marketing for Hospitality and Tourism, Prentice Hall, London, 2013.

Supplementary

1. V. C. T. Middleton, Marketing in Travel and Tourism, Elsevier, 2009

Efekty uczenia się: (tylko po angielsku)

Knowledge:

Has a basic knowledge of hotel classifications and describe the different types of hotel ownership and development, i.e. franchising and management contracts.

Has a basic knowledge of key factors responsible for the growth and development of hospitality and tourism

Knows the current trends and challenges faced by the hospitality and tourism industry, in the context of global economic, environmental, health and other social concerns.

Skills

Is able to understand the relationships and interdependencies existing between various institutions - political, administrative and economic

Is able to use the knowledge to understand a particular place and role of man creating a socio-economic structures, with particular emphasis on the organizational structures in the field of tourism and recreation

Social Competences

Understands that the knowledge and skills acquired during the period of study may rapidly become obsolete and therefore recognizes the need for lifelong learning and improvement of his/her skills

Is able to work as a team taking on various roles

Metody i kryteria oceniania: (tylko po angielsku)

Final test exam - 100%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mirosław Nalazek
Prowadzący grup: Mirosław Nalazek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-01
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Mirosław Nalazek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mirosław Nalazek
Prowadzący grup: Mirosław Nalazek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-19
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mirosław Nalazek
Prowadzący grup: Mirosław Nalazek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-20 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mirosław Nalazek
Prowadzący grup: Mirosław Nalazek
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)