Podstawy hotelarstwa i gastronomii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TRB1SP15TR-Z17 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Podstawy hotelarstwa i gastronomii |
Jednostka: | Kierunek-TiR |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
0 LUB
4.00
LUB
5.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | obowiązkowe |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu podstaw hotelarstwa i gastronomii, wyrobienie umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce oraz poszerzenie kompetencji społecznych i personalnych niezbędnych do przygotowania absolwenta do zadań zawodowych. |
Pełny opis: |
1. Podstawowe pojęcia, historia hotelarstwa. 2. Cechy charakterystyczne branży hotelarskiej. i ich wpływ na programowanie, budowę i wykorzystanie obiektów 3. Definicja zakładu gastronomicznego Klasyfikacja, rodzaje zakładów wg różnorodnych kryteriów. 4. Gościnność istotą hotelarstwa. 5. Czynniki determinujące efektywność działalności hotelarskiej. Czynnik osobowy w hotelarstwie 6. Części składowe współczesnych hoteli i ich funkcje. 7. Zakres usług gastronomicznych w hotelach. 8. Organizacja pracy w zakładzie gastronomicznym. 1. Obsługa gości w pokojach. 2. Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich w Polsce i Unii Europejskiej. 3. Hotel a środowisko. 4. Przystosowanie hoteli do obsługi osób niepełnosprawnych. 5. Międzynarodowe systemy hotelowe. 6. Jakość usług hotelarskich. Renoma hotelu. |
Literatura: |
Dominik P. Gastronomia we współczesnym hotelu, Druktur, Warszawa 2011 Dominik P. Gastronomia, Druktur, Warszawa 2013 Witkowski Cz.. Hotelarstwo cz.I, Druktur, Warszawa 2013 Dominik P., Drogoń W., Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego, Druktur, Warszawa 2009 Błądek Z. Programowanie, projektowanie, wyposażenie hoteli,. Palladium Poznań 2003 Blądek Z . Hotele bez barier, przystosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych, Palladium Poznań 2003 Czasopisma branżowe oraz dokumenty: Hotelarz Przegląd Gastronomiczny Restauracja Nowości Gastronomiczne Raporty z rynku hotelarskiego GUS – Turystyka na bieżący rok |
Efekty uczenia się: |
Zna i rozumie zależności zachodzące w gospodarce turystycznej, lokalne, krajowe i międzynarodowe uwarunkowania działalności zawodowej w hotelarstwie i gastronomii oraz najważniejsze trendy rozwojowe w tym obszarze Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę w rozwiązywaniu problemów związanych z wykonywaniem pracy zawodowej w hotelarstwie i gastronomii Jest gotów do krytycznej oceny i wykorzystania posiadanej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu hotelarstwa i gastronomii |
Metody i kryteria oceniania: |
Egzamin pisemny zdany na ocenę min. dostateczną |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)
Okres: | 2017-10-01 - 2018-02-15 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-01 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2020-10-01 - 2021-02-19 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.