Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Podstawy hotelarstwa i gastronomii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRB1SP15TR-Z17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Podstawy hotelarstwa i gastronomii
Jednostka: Kierunek-TiR
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 0 LUB 4.00 LUB 5.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest przekazanie wiedzy z zakresu podstaw hotelarstwa i gastronomii, wyrobienie umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce oraz poszerzenie kompetencji społecznych i personalnych niezbędnych do przygotowania absolwenta do zadań zawodowych.

Pełny opis:

1. Podstawowe pojęcia, historia hotelarstwa.

2. Cechy charakterystyczne branży hotelarskiej.

i ich wpływ na programowanie, budowę

i wykorzystanie obiektów

3. Definicja zakładu gastronomicznego Klasyfikacja, rodzaje zakładów wg różnorodnych kryteriów.

4. Gościnność istotą hotelarstwa.

5. Czynniki determinujące efektywność działalności hotelarskiej. Czynnik osobowy w hotelarstwie

6. Części składowe współczesnych hoteli i ich funkcje.

7. Zakres usług gastronomicznych w hotelach.

8. Organizacja pracy w zakładzie gastronomicznym.

1. Obsługa gości w pokojach.

2. Klasyfikacja i kategoryzacja obiektów hotelarskich w Polsce i Unii Europejskiej.

3. Hotel a środowisko.

4. Przystosowanie hoteli do obsługi osób niepełnosprawnych.

5. Międzynarodowe systemy hotelowe.

6. Jakość usług hotelarskich. Renoma hotelu.

Literatura:

Dominik P. Gastronomia we współczesnym hotelu, Druktur, Warszawa 2011

Dominik P. Gastronomia, Druktur, Warszawa 2013

Witkowski Cz.. Hotelarstwo cz.I, Druktur, Warszawa 2013

Dominik P., Drogoń W., Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego, Druktur, Warszawa 2009

Błądek Z. Programowanie, projektowanie, wyposażenie hoteli,. Palladium Poznań 2003

Blądek Z . Hotele bez barier, przystosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych, Palladium Poznań 2003

Czasopisma branżowe oraz dokumenty:

Hotelarz

Przegląd Gastronomiczny

Restauracja

Nowości Gastronomiczne

Raporty z rynku hotelarskiego

GUS – Turystyka na bieżący rok

Efekty uczenia się:

Zna i rozumie zależności zachodzące w gospodarce turystycznej, lokalne, krajowe i międzynarodowe uwarunkowania działalności zawodowej w hotelarstwie i gastronomii oraz najważniejsze trendy rozwojowe w tym obszarze

Potrafi wykorzystać posiadaną wiedzę w rozwiązywaniu problemów związanych z wykonywaniem pracy zawodowej w hotelarstwie i gastronomii

Jest gotów do krytycznej oceny i wykorzystania posiadanej wiedzy w rozwiązywaniu problemów poznawczych i praktycznych z zakresu hotelarstwa i gastronomii

Metody i kryteria oceniania:

Egzamin pisemny zdany na ocenę min. dostateczną

Praktyki zawodowe:

-

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2017/2018" (zakończony)

Okres: 2017-10-01 - 2018-02-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 30 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Dominik
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)

Okres: 2018-10-01 - 2019-02-01
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)

Okres: 2019-10-01 - 2020-02-16
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Dominik
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-19
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Dominik
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)