Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Funkcjonowanie działów recepcji i rezerwacji; Spec.: Hotelarstwo i gastronomia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRB3SP005
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Funkcjonowanie działów recepcji i rezerwacji; Spec.: Hotelarstwo i gastronomia
Jednostka: Kierunek-TiR
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

specjalnościowy

Tryb prowadzenia:

w sali

Założenia (opisowo):

Podstawy hotelarstwa i gastronomii.


Podstawowa wiedza na temat zależności zachodzące w gospodarce turystycznej, lokalne, krajowe i międzynarodowe uwarunkowania działalności zawodowej w turystyce.

Skrócony opis:

Przykazania wiedzy organizacji obiektów hotelarskich, w szczególności w zakresie ich znaczenia dla funkcjonowania jednostek i grup społecznych

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przekazania wiedzy z zakresu organizacji i funkcjonowania działów recepcji i rezerwacji w przedsiębiorstwie hotelarskim.

Literatura:

1. Cymańska-garbowska B., Witrykus D., Wolak G., "Realizacja usług w recepcji" Część 1 WSiP, Warszawa 2020.

2. Drogoń W., "Obsługa gości w recepcji", WSiP, Warszawa 2013

3. Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarski" cz. 1, WSiP, Warszawa 2019

Literatura uzupełniająca:

1. Błądek Z., (red), "Nowoczesne hotelarstwo od projektowania do wyposażenia", PALLADIUM, Poznań 2013

2. Martin William B. "Zarządzanie jakością obsługi w restauracjach i hotelach" Oficyna Ekonomiczna Wolters Kluwer, Kraków 2006

3. Prasa specjalistyczna, Internet

Efekty uczenia się:

Ma podstawową wiedze na temat organizacji obiektów hotelarskich, w szczególności w zakresie ich znaczenia dla funkcjonowania jednostek i grup społecznych.

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-18
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Witold Drogoń
Prowadzący grup: Witold Drogoń
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-17
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tatiana Mamatchenko
Prowadzący grup: Tatiana Mamatchenko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Rodzaj przedmiotu:

Funkcjonowanie działów recepcji i rezerwacji

Tryb prowadzenia:

Stacjonarne

Wymagania (lista przedmiotów):

Zaliczenie przedmiotów: Podstawy hotelarstwa i gastronomii

Założenia (lista przedmiotów):

Podstawy hotelarstwa i gastronomii.

Podstawowa wiedza na temat zależności zachodzące w gospodarce turystycznej, lokalne, krajowe i międzynarodowe uwarunkowania działalności zawodowej w turystyce.



Skrócony opis:

Przykazania wiedzy organizacji obiektów hotelarskich, w szczególności w zakresie ich znaczenia dla funkcjonowania jednostek i grup społecznych.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przekazania wiedzy z zakresu organizacji i funkcjonowania działów recepcji i rezerwacji w przedsiębiorstwie hotelarskim.

Literatura:

1. Cymańska-garbowska B., Witrykus D., Wolak G., "Realizacja usług w recepcji" Część 1 WSiP, Warszawa 2020.

2. Drogoń W., "Obsługa gości w recepcji", WSiP, Warszawa 2013

3. Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarski" cz. 1, WSiP, Warszawa 2019

Literatura uzupełniająca:

1. Błądek Z., (red), "Nowoczesne hotelarstwo od projektowania do wyposażenia", PALLADIUM, Poznań 2013

2. Martin William B. "Zarządzanie jakością obsługi w restauracjach i hotelach" Oficyna Ekonomiczna Wolters Kluwer, Kraków 2006

3. Prasa specjalistyczna, Internet

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-18
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tatiana Mamatchenko
Prowadzący grup: Tatiana Mamatchenko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Rodzaj przedmiotu:

Funkcjonowanie działów recepcji i rezerwacji

Tryb prowadzenia:

Stacjonarne

Wymagania (lista przedmiotów):

Zaliczenie przedmiotów: Podstawy hotelarstwa i gastronomii

Założenia (lista przedmiotów):

Podstawy hotelarstwa i gastronomii.

Podstawowa wiedza na temat zależności zachodzące w gospodarce turystycznej, lokalne, krajowe i międzynarodowe uwarunkowania działalności zawodowej w turystyce.



Skrócony opis:

Przykazania wiedzy organizacji obiektów hotelarskich, w szczególności w zakresie ich znaczenia dla funkcjonowania jednostek i grup społecznych.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przekazania wiedzy z zakresu organizacji i funkcjonowania działów recepcji i rezerwacji w przedsiębiorstwie hotelarskim.

Literatura:

1. Cymańska-garbowska B., Witrykus D., Wolak G., "Realizacja usług w recepcji" Część 1 WSiP, Warszawa 2020.

2. Drogoń W., "Obsługa gości w recepcji", WSiP, Warszawa 2013

3. Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarski" cz. 1, WSiP, Warszawa 2019

Literatura uzupełniająca:

1. Błądek Z., (red), "Nowoczesne hotelarstwo od projektowania do wyposażenia", PALLADIUM, Poznań 2013

2. Martin William B. "Zarządzanie jakością obsługi w restauracjach i hotelach" Oficyna Ekonomiczna Wolters Kluwer, Kraków 2006

3. Prasa specjalistyczna, Internet

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)