Gastronomiczna obsługa impez - SPEC: Menadżer gastronomii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TRB3SP31TR-Z18 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Gastronomiczna obsługa impez - SPEC: Menadżer gastronomii |
Jednostka: | Kierunek-TiR |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
2.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest osiągnięcie efektów kształcenia, obejmujących m.in.: - w zakresie wiedzy: zapoznanie studentów z pojęciem imprezy i klasyfikacja imprez. Zasady organizacji przyjęć (imprez) Zasady układania menu. Zasady serwowania potraw. Metody serwowania potraw (serwisy) - nabycie umiejętności – planowania usług gastronomicznych wyliczania kosztów usług gastronomicznych. Obsługa gastronomiczna szkoleń i konferencji - w zakresie kompetencji społecznych: wyrobienie nawyków uczenia się przez całe życie, systematycznego i uporządkowanego podejścia do powierzonych zadań, formułowania i wygłaszania sądów na tematy związane z obsługą gastronmiczną imprez |
Pełny opis: |
Wykłady • Pojęcie imprezy i klasyfikacja imprez • Zasady organizacji przyjęć (imprez) • Planowanie usług gastronomicznych • Koszty usług gastronomicznych • Obsługa gastronomiczna szkoleń i konferencji • Rodzaje przyjęć okolicznościowych • Śniadania • Brunche • Lunche • Bankiety • Zasady układania menu • Zasady serwowania potraw • Metody serwowania potraw (serwisy) • Catering • Wyposażenie cateringu • Protokół dyplomatyczny Ćwiczenia Tworzenie oferty usługi gastronomicznej Opracowanie planu usługi gastronomicznej Tworzenie menu Kalkulacja kosztów usług gastronomicznych |
Literatura: |
Piotr Dominik. Gastronomia. Wyd Druk Tur, Warszawa 2016 Anna Kmiołek. Usługi Gastronomiczne, WSiP, Warszawa 2013 Ewa Czarniecka-Skubina. Obsługa konsumenta w gastronomii i cateringu. SGGW, Warszwa 2008 Bożena Branecka-Wrzosek. Usługi żywieniowe w hotelarstwie. WSiP, Warszawa 2013 Piotr Dominik. Pracownia obsługi klientów. WSiP Warszawa 2015 Czasopisma branżowe: Restauracja, Nowości Gastronomiczne Piotr Dominik. Gastronomia we współczesnym hotelu. Wyd Druk Tur, Warszawa 2015 |
Efekty uczenia się: |
Ma podstawową wiedzę na temat uwarunkowań środowiskowych wpływających na funkcjonowanie współczesnych społeczeństw – w skali lokalnej, regionalnej, krajowej oraz globalnej Zna i rozumie środowiskowe, historyczne, społeczno- kulturowe uwarunkowania rozwoju kuchni regionalnych jak również wykorzystanie tychże kuchni w turystyce i rekreacji jako aktywności indywidualnej i społecznej współczesnego człowieka; zna główne walory turystyczne Polski (krajoznawcze, wypoczynkowe, specjalistyczne), ze szczególnym uwzględnieniem tych związanych z kształtowaniem i obecnością kuchni regionalnych Potrafi wykorzystać wiedzę na temat zjawisk i procesów społecznych do ich analizowania, interpretowania i prognozowania; ma umiejętność posługiwania się podstawowymi kategoriami socjologicznymi, z uwzględnieniem kategorii czasu wolnego, wypoczynku i rekreacji Potrafi wykorzystać w pracy zawodowej znajomość psychosomatycznych podstaw rozwoju człowieka, zwłaszcza w zakresie określenia jego potrzeb wypoczynkowych oraz sposobów ich zaspokajania Posiada umiejętność prezentowania własnych poglądów na temat wybranych problemów z zakresu turystyki i rekreacji tak w języku polskim, jak również języku obcym |
Metody i kryteria oceniania: |
wykłady sprawdzian pisemny wiedzy ćwiczenia obowiązkowa frekwencja oraz wykonanie prac za zajęciach oraz prac domowych w formie prezentacji, projektów opracowań pisemnych |
Praktyki zawodowe: |
- |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2018/2019" (zakończony)
Okres: | 2018-10-01 - 2019-02-01 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2019/2020" (zakończony)
Okres: | 2019-10-01 - 2020-02-16 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.