Wyposażenie techniczne i technologiczne hoteli i w gastronomii - SPEC: Hotelarstwo i gastronomia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TRB4SP003TR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Wyposażenie techniczne i technologiczne hoteli i w gastronomii - SPEC: Hotelarstwo i gastronomia |
Jednostka: | Kierunek-TiR |
Grupy: |
Turystyka i rekreacja 4 sem. PL ST |
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowy |
Założenia (opisowo): | - poznać zasady wyposażania obiektów hotelarskich i gastronomicznych, - znać zasady programowania poszczególnych zespołów w obiektach hotelarskich i gastronomicznych, - poznać zasady wyposażania obiektów zależnie od wymagań kategoryzacyjnych, - poznać standardy wyposażania współczesnych obiektów hotelarskich i gastronomicznych, - umie dobrać wyposażenie wg wymagań kategoryzacyjnych i funkcjonalności, - posiadać kompetencje w zakresie wykonywania samodzielnych funkcji w służbach technicznych hoteli i gastronomii. |
Pełny opis: |
Wykłady: Znaczenie wyposażenia technicznego dla prawidłowego funkcjonowania obiektów hotelarskich i gastronomicznych. Pojęcie standardów wyposażenia. Współczesne tendencje w wyposażeniu zakładów hotelarsko-gastronomicznych. Oferta rynkowa w zakresie wyposażenia obiektów. Aranżacja wnętrz, kolorystyka. Pojęcie ergonomii i antropometrii. Wymagania stawiane składnikom wyposażenia hotelu i gastronomi. Zasady programowania i doboru urządzeń w gastronomii. Ćwiczenia: Wyposażenie otoczenia fizycznego hotelu. Wyposażenie recepcji i zespołu usługowo-handlowego. Wyposażenie dotyczące transportu i komunikacji wewnętrznej. Wyposażenie części mieszkalnej.. Wyposażenie gastronomii hotelowej. Wyposażenie zespołu rekreacyjno-wypoczynkowego. Wyposażenie administracji i zaplecza socjalnego pracowników. Wyposażenie zaplecza technicznego i magazynów. Wyposażenie w zakresie bezpieczeństwa obiektu. Informatyka w hotelarstwie |
Literatura: |
Literatura podstawowa: 1.Z. Błądek: Hotelarstwo – programowanie, projektowanie, wyposażenie, Palladium, Poznań 2001 2.B. Koziorowska: Projektowanie technologicze zakładów gastronomicznych, SGGW, Warszawa 1998 3. J. Wilczyński: Hotel i jego infrastruktura, WSTiH, Gdańsk 2007 Literatura uzupełniająca: 1.Z.Błądek: Hotele bez barier, przystosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych, Palladium, Poznań 2003 2.Czasopisma branżowe: - Hotelarz - Przegląd Gastronomiczny - Nowości gastronomiczne |
Efekty uczenia się: |
Student ma wiedzę o wybranych rodzajach wyposażenia, zasadach doboru elementów wyposażenia obiektach hotelarskich i gastronomi Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do prawidłowej analizy, opisu, w iinterpretacji, wyjaśniania zasad doboru i projektowania wyposażenia Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w zakresie różnych dziedzin aktywności zawodowej; potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny. |
Metody i kryteria oceniania: |
Ćwiczenia: prezentacje, praca w grupach, filmy, referaty, prezentacje studentów Wykłady: egzamin pisemny |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-20 - 2021-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-19 - 2022-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-18 - 2023-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-07-14 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.