Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Wyposażenie techniczne i technologiczne hoteli i w gastronomii - SPEC: Hotelarstwo i gastronomia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRB4SP003TR
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Wyposażenie techniczne i technologiczne hoteli i w gastronomii - SPEC: Hotelarstwo i gastronomia
Jednostka: Kierunek-TiR
Grupy: Turystyka i rekreacja 4 sem. PL ST
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

specjalnościowy

Założenia (opisowo):

- poznać zasady wyposażania obiektów hotelarskich i gastronomicznych,

- znać zasady programowania poszczególnych zespołów w obiektach hotelarskich i gastronomicznych,

- poznać zasady wyposażania obiektów zależnie od wymagań kategoryzacyjnych,

- poznać standardy wyposażania współczesnych obiektów hotelarskich i gastronomicznych,

- umie dobrać wyposażenie wg wymagań kategoryzacyjnych i funkcjonalności,

- posiadać kompetencje w zakresie wykonywania samodzielnych funkcji w służbach technicznych hoteli i gastronomii.


Pełny opis:

Wykłady:

Znaczenie wyposażenia technicznego dla prawidłowego funkcjonowania obiektów hotelarskich i gastronomicznych.

Pojęcie standardów wyposażenia.

Współczesne tendencje w wyposażeniu zakładów hotelarsko-gastronomicznych.

Oferta rynkowa w zakresie wyposażenia obiektów.

Aranżacja wnętrz, kolorystyka.

Pojęcie ergonomii i antropometrii.

Wymagania stawiane składnikom wyposażenia hotelu i gastronomi.

Zasady programowania i doboru urządzeń w gastronomii.

Ćwiczenia:

Wyposażenie otoczenia fizycznego hotelu.

Wyposażenie recepcji i zespołu usługowo-handlowego.

Wyposażenie dotyczące transportu i komunikacji wewnętrznej.

Wyposażenie części mieszkalnej..

Wyposażenie gastronomii hotelowej.

Wyposażenie zespołu rekreacyjno-wypoczynkowego.

Wyposażenie administracji i zaplecza socjalnego pracowników.

Wyposażenie zaplecza technicznego i magazynów.

Wyposażenie w zakresie bezpieczeństwa obiektu.

Informatyka w hotelarstwie

Literatura:

Literatura podstawowa:

1.Z. Błądek: Hotelarstwo – programowanie, projektowanie, wyposażenie, Palladium, Poznań 2001

2.B. Koziorowska: Projektowanie technologicze zakładów gastronomicznych, SGGW, Warszawa 1998

3. J. Wilczyński: Hotel i jego infrastruktura, WSTiH, Gdańsk 2007

Literatura uzupełniająca:

1.Z.Błądek: Hotele bez barier, przystosowanie do potrzeb osób niepełnosprawnych, Palladium, Poznań 2003

2.Czasopisma branżowe:

- Hotelarz

- Przegląd Gastronomiczny

- Nowości gastronomiczne

Efekty uczenia się:

Student ma wiedzę o wybranych rodzajach wyposażenia, zasadach doboru elementów wyposażenia obiektach hotelarskich i gastronomi

Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do prawidłowej analizy, opisu, w iinterpretacji, wyjaśniania zasad doboru i projektowania wyposażenia

Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w zakresie różnych dziedzin aktywności zawodowej; potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny.

Metody i kryteria oceniania:

Ćwiczenia: prezentacje, praca w grupach, filmy, referaty, prezentacje studentów

Wykłady: egzamin pisemny

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-20 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Dominik
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-19 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-18 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Dominik
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-07-14
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Dominik
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)