Funkcjonowanie służby pięter - SPEC: Hotelarstwo i gastronomia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TRB4SP004TR |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Funkcjonowanie służby pięter - SPEC: Hotelarstwo i gastronomia |
Jednostka: | Kierunek-TiR |
Grupy: |
Turystyka i rekreacja 4 sem. PL ST |
Punkty ECTS i inne: |
2.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | specjalnościowy |
Założenia (opisowo): | Podstawowa wiedza na temat zależności zachodzące w gospodarce turystycznej, lokalne, krajowe i międzynarodowe uwarunkowania działalności zawodowej w turystyce. |
Skrócony opis: |
Przykazania wiedzy organizacji obiektów hotelarskich, w szczególności w zakresie ich znaczenia dla funkcjonowania jednostek i grup społecznych |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest przekazania wiedzy z zakresu znaczenia i organizacji służby piętr w przedsiębiorstwie hotelarskim. |
Literatura: |
1. Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., "Organizacja pracy służby pięter", WSiP, Warszawa 2013 2. Orłowska J., T. M., "Organizacja pracy w hotelarstwie" REA, Warszawa 2008 3. Halama M."Organizacja pracy służby piętr", cz. 1. Technik hotelarstwa, Difin 2015 Literatura uzupełniająca: 1. Witkowski Cz. "Hotelarstwo, Podstawy Hotelarstwa", AlmaMer, Warszawa 2007. 2. Błądek Z., (red.) "Nowoczesne Hotelarstwo od projektowania do wyposażenia", PLLADIUM, Poznań 2013 Prasa specjalistyczna, Internet |
Efekty uczenia się: |
- Podstawowa wiedza na temat organizacji obiektów hotelarskich, w szczególności w zakresie organizacji i funkcjonowania działu służby pięter w przedsiębiorstwie hotelarskim - Wyrobienie umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce. - Poszerzenie kompetencji społecznych niezbędnych do przygotowania absolwenta do pełnienia funkcji samodzielnych i kierowniczych w obiektach hotelowych. |
Metody i kryteria oceniania: |
egzamin/zaliczenia |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-20 - 2021-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Witold Drogoń | |
Prowadzący grup: | Witold Drogoń | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-19 - 2022-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | (brak danych) | |
Prowadzący grup: | Witold Drogoń | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-18 - 2023-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tatiana Mamatchenko | |
Prowadzący grup: | Tatiana Mamatchenko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
|
Założenia (lista przedmiotów): | Podstawy hotelarstwa i gastronomii |
|
Skrócony opis: |
Podstawowa wiedza na temat hotelarstwa i gościnności. Przygotowania hotelu do przyjmowania gości. |
|
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest przekazania wiedzy na temat działalności współczesnego hotelarstwa. Podstawowe standardy obsługi gościa w obiektach noclegowych. Znaczenia służby piętrowej dla prawidłowego funkcjonowania obiektu noclegowego. . |
|
Literatura: |
1. Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarski" cz. 1, WSiP, Warszawa 2019 2. Drogoń W, Bożena Granecka-Wrzosek "Organizacja pracy służby pięter", WSiP, Warszawa 2013 3. Błądek Z., (red), "Nowoczesne hotelarstwo od projektowania do wyposażenia", PALLADIUM, Poznań 2013 4. Prasa specjalistyczna, Internet |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-07-14 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Tatiana Mamatchenko | |
Prowadzący grup: | Tatiana Mamatchenko | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.