Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Funkcjonowanie służby pięter - SPEC: Hotelarstwo i gastronomia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRB4SP004TR
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Funkcjonowanie służby pięter - SPEC: Hotelarstwo i gastronomia
Jednostka: Kierunek-TiR
Grupy: Turystyka i rekreacja 4 sem. PL ST
Punkty ECTS i inne: 2.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

specjalnościowy

Założenia (opisowo):

Podstawowa wiedza na temat zależności zachodzące w gospodarce turystycznej, lokalne, krajowe i międzynarodowe uwarunkowania działalności zawodowej w turystyce.

Skrócony opis:

Przykazania wiedzy organizacji obiektów hotelarskich, w szczególności w zakresie ich znaczenia dla funkcjonowania jednostek i grup społecznych

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przekazania wiedzy z zakresu znaczenia i organizacji służby piętr w przedsiębiorstwie hotelarskim.

Literatura:

1. Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., "Organizacja pracy służby pięter", WSiP, Warszawa 2013

2. Orłowska J., T. M., "Organizacja pracy w hotelarstwie" REA, Warszawa 2008

3. Halama M."Organizacja pracy służby piętr", cz. 1. Technik hotelarstwa, Difin 2015

Literatura uzupełniająca:

1. Witkowski Cz. "Hotelarstwo, Podstawy Hotelarstwa", AlmaMer, Warszawa 2007.

2. Błądek Z., (red.) "Nowoczesne Hotelarstwo od projektowania do wyposażenia", PLLADIUM, Poznań 2013

Prasa specjalistyczna, Internet

Efekty uczenia się:

- Podstawowa wiedza na temat organizacji obiektów hotelarskich, w szczególności w zakresie organizacji i funkcjonowania działu służby pięter w przedsiębiorstwie hotelarskim

- Wyrobienie umiejętności zastosowania wiedzy teoretycznej w praktyce.

- Poszerzenie kompetencji społecznych niezbędnych do przygotowania absolwenta do pełnienia funkcji samodzielnych i kierowniczych w obiektach hotelowych.

Metody i kryteria oceniania:

egzamin/zaliczenia

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-20 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Witold Drogoń
Prowadzący grup: Witold Drogoń
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-19 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Witold Drogoń
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2023-02-18 - 2023-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tatiana Mamatchenko
Prowadzący grup: Tatiana Mamatchenko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Założenia (lista przedmiotów):

Podstawy hotelarstwa i gastronomii

Skrócony opis:

Podstawowa wiedza na temat hotelarstwa i gościnności. Przygotowania hotelu do przyjmowania gości.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest przekazania wiedzy na temat działalności współczesnego hotelarstwa. Podstawowe standardy obsługi gościa w obiektach noclegowych. Znaczenia służby piętrowej dla prawidłowego funkcjonowania obiektu noclegowego.

.

Literatura:

1. Drogoń W., Granecka-Wrzosek B., "Obsługa gości w obiekcie świadczącym usługi hotelarski" cz. 1, WSiP, Warszawa 2019

2. Drogoń W, Bożena Granecka-Wrzosek "Organizacja pracy służby pięter", WSiP, Warszawa 2013

3. Błądek Z., (red), "Nowoczesne hotelarstwo od projektowania do wyposażenia", PALLADIUM, Poznań 2013

4. Prasa specjalistyczna, Internet

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)

Okres: 2024-02-19 - 2024-07-14
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Tatiana Mamatchenko
Prowadzący grup: Tatiana Mamatchenko
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)