PDW3: Kuchnie regionalne
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TRB6NP001-PDW |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | PDW3: Kuchnie regionalne |
Jednostka: | Kierunek-TiR |
Grupy: |
Turystyka i rekreacja 6 sem. PL NST |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
LUB
3.00
(zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | do wyboru |
Założenia (opisowo): | Celem przedmiotu jest osiągnięcie efektów kształcenia, obejmujących m.in.: - w zakresie wiedzy: zapoznanie studentów z historią kształtowania się kuchni regionalnych w wybranych krajach. Wskazanie wpływu innych kultur w kuchniach narodowych. Wskazanie na rolę kuchni regionalnych w kształtowaniu wizerunku poszczególnych krajów. Zapoznanie z podstawowymi surowcami, technologiami wykorzystywanymi w kuchniach narodowych. Zapoznanie ze zwyczajami związanymi z regionalną sztuką kulinarną. Program przedmiotu obejmuje przekazanie wiedzy nt. czynników kulturowo-geograficznych decydujących o rozwoju kuchni regionalnych oraz surowców i procesów technologicznych dla poszczególnych kuchni. - nabycie umiejętności interpretacji receptury oraz wykonania wybranych potraw typowych dla kuchni regionalnych. - w zakresie kompetencji społecznych: wyrobienie nawyków uczenia się przez całe życie, systematycznego i uporządkowanego podejścia do powierzonych zadań, formułowania i wygłaszania sądów na tematy związane z tradycjami kulinarnymi, wykorzystywaniem elementów kuchni regionalnych we współczesnej gastronomii |
Pełny opis: |
Wykłady 1. Wiadomości wprowadzające. Pojęcie kuchni regionalnej. Produkt markowy. Podział na regiony kulinarne w Polsce i wybranych krajach europejskich 2. Pojęcie produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych. Oznaczenia krajowe oraz ochrona produktów w Unii Europejskiej. 3. Europejska sieć Dziedzictwa Kulinarnego. 4. Promocja kuchni regionalnych. Festiwale, szlaki, święta kulinarne. 5. Możliwości wykorzystania kuchni regionalnych w gastronomii i turystyce. 6. Prozdrowotne właściwości żywności tradycyjnej i regionalnej. 7. Kuchnia staropolska. Historia, surowce, tradycje. 8. Kuchnie regionalne Polski regionów południowych kuchnia śląska, małopolska, podkarpacka 9. Kuchnie regionalne Polski regionów północnych: pomorska, kaszubska, warmińsko-mazurska 10. Kuchnie regionalne Polski regionów zachodnich: wielkopolska, lubuska, Kuchnie regionalne Polski regionów wschodnich: podlaska |
Literatura: |
Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D., Turystyka Kulinarna. PWE, Warszawa 2015 Biller E.Wybrane kuchnie narodowe. Wyd. WSHGiT, Warszawa 2004 Berndt-Kostyrzewska J. Kuchnie różnych narodów. Wyd. Format-AB, Warszawa 2001 Dominik P. Zasady i organizacja żywienia w turystyce, Wyd. Almamer, Warszawa 2011 |
Efekty uczenia się: |
Ma podstawową wiedzę na temat uwarunkowań środowiskowych wpływających na funkcjonowanie współczesnych społeczeństw – w skali lokalnej, regionalnej, krajowej oraz globalnej Potrafi wykorzystać wiedzę na temat zjawisk i procesów społecznych do ich analizowania, interpretowania i prognozowania; ma umiejętność posługiwania się podstawowymi kategoriami socjologicznymi, z uwzględnieniem kategorii czasu wolnego, wypoczynku i rekreacji Rozumie potrzebę komunikowania się w środowisku międzykulturowym związaną z prowadzeniem działalności w zakresie turystyki i rekreacji |
Metody i kryteria oceniania: |
wykłady sprawdzian pisemny wiedzy |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-20 - 2021-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-19 - 2022-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2022/2023" (zakończony)
Okres: | 2023-02-18 - 2023-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2023/2024" (w trakcie)
Okres: | 2024-02-19 - 2024-07-14 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.