Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kuchnie regionalne.-spec:Organizacja hotelarstwa i gastronomii

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRB6SP05-L17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Kuchnie regionalne.-spec:Organizacja hotelarstwa i gastronomii
Jednostka: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest osiągnięcie efektów kształcenia, obejmujących m.in.:

- w zakresie wiedzy: zapoznanie studentów z historią kształtowania się kuchni regionalnych w wybranych krajach. Wskazanie wpływu innych kultur w kuchniach narodowych. Wskazanie na rolę kuchni regionalnych w kształtowaniu wizerunku poszczególnych krajów. Zapoznanie z podstawowymi surowcami, technologiami wykorzystywanymi w kuchniach narodowych. Zapoznanie ze zwyczajami związanymi z regionalną sztuką kulinarną. Program przedmiotu obejmuje przekazanie wiedzy nt. czynników kulturowo-geograficznych decydujących o rozwoju kuchni regionalnych oraz surowców i procesów technologicznych dla poszczególnych kuchni.

- nabycie umiejętności interpretacji receptury oraz wykonan

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest osiągnięcie efektów kształcenia, obejmujących m.in.:

- w zakresie wiedzy: zapoznanie studentów z historią kształtowania się kuchni regionalnych w wybranych krajach. Wskazanie wpływu innych kultur w kuchniach narodowych. Wskazanie na rolę kuchni regionalnych w kształtowaniu wizerunku poszczególnych krajów. Zapoznanie z podstawowymi surowcami, technologiami wykorzystywanymi w kuchniach narodowych. Zapoznanie ze zwyczajami związanymi z regionalną sztuką kulinarną. Program przedmiotu obejmuje przekazanie wiedzy nt. czynników kulturowo-geograficznych decydujących o rozwoju kuchni regionalnych oraz surowców i procesów technologicznych dla poszczególnych kuchni.

- nabycie umiejętności interpretacji receptury oraz wykonania wybranych potraw typowych dla kuchni regionalnych.

- w zakresie kompetencji społecznych: wyrobienie nawyków uczenia się przez całe życie, systematycznego i uporządkowanego podejścia do powierzonych zadał, formułowania i wygłaszania sądów na tematy związane z tradycjami kulinarnymi, wykorzystywaniem elementów kuchni regionalnych we współczesnej gastronomii

Literatura:

Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D., Turystyka Kulinarna. PWE, Warszawa 2015

Byszewska I., Kurpiłska G., Polskie smaki. ZyskI S-Ka, Poznał 2012

Biller E.Wybrane kuchnie narodowe. Wyd. WSHGiT, Warszawa 2004

Berndt-Kostyrzewska J. Kuchnie różnych narodów. Wyd. Format-AB, Warszawa 2001

Dominik P. Zasady i organizacja żywienia w turystyce, Wyd. Almamer, Warszawa 2011artykuły pracy branżowej i dostępne w sieci internetowej

Metody i kryteria oceniania:

wykłady sprawdzian pisemny wiedzy

ćwiczenia obowiązkowa frekwencja oraz wykonanie prac za zajęciach oraz prac domowych w formie prezentacji, projektów opracował pisemnych

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2017-02-16 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 20 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)