PDW: Zarządzanie gastronomią hotelową; Spec.: Zarządzanie w hotelarstwie
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TRM2NP004-PDW |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | PDW: Zarządzanie gastronomią hotelową; Spec.: Zarządzanie w hotelarstwie |
Jednostka: | Kierunek-TiR |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | do wyboru |
Założenia (opisowo): | Celem jest poszerzenie wiedzy słuchaczy z zakresu zarządzania , szczególnie zaś zarządzania gastronomią hotelową, przede wszystkim z punktu widzenia regulacji prawnych i poglądów teoretycznych. Przedmiot ma na celu umożliwienie zdobycia umiejętności i kompetencji społecznych, które umożliwią słuchaczom skuteczne funkcjonowanie w przedsiębiorstwie hotelarsko-gastronomicznym zarówno w charakterze pracownika, jaki i kierownika (zarządzającego personelem i/lub projektami). |
Pełny opis: |
WYKŁAD: 1. Funkcje i techniki zarzadzania hotelem 2. Planowanie i organizowanie 3. Zarządzanie zasobami ludzkimi w gastronomii hotelowej 4. Wybrane koncepcje nowoczesnego zarządzania w gastronomii hotelowej 5. Zarządzanie kosztami w gastronomii hotelowej 6. Zarządzanie obsługą gości w gastronomii hotelowej 7. Zarządzanie jakością w gastronomii hotelowej 8. Zarządzanie proekologiczne w gastronomii hotelowej ĆWICZENIA 1. Otoczenie mikro i makroekonomiczne gastronomii hotelowej 2. Wybrane zagadnienia z zakresu nowoczesnych metod zarządzania i organizacji pracy, zarządzanie projektami. Wpływ na zarządzanie formy organizacyjno- prawnej przedsiębiorstwa. 3. Planowanie działalności przedsiębiorstwa gastronomicznego. Formułowanie wizji, misji i strategii. Przykładowe rozwiązania w gastronomii hotelowej 4. Funkcje kontrolne. Kontrole zewnętrzne i wewnętrzne. Zarządzanie zasobami ludzkimi w gastronomii hotelowej. Marka przedsiębiorstwa. Relacje z gośćmi Zarządzanie jakością usług gastronomicznych. Podsumowanie i zaliczenie |
Literatura: |
• Dominik P., Gastronomia. Almamer Szkoła Wyższa, Warszawa 2013, R6., 9. • Sala J., Marketing w gastronomii. PWE, Warszawa 2011, R 4., 5. • Dominik P., Zarzadzanie hotelem. Wybrane zagadnienia. Difin, Warszawa 2015 • Mołoniewicz J. Menadżer gastronomii cz. 1-2. Wyd. Moja Consulting, Warszawa 2020 • Dominik P., Drogoń W., Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego, ALMAMER, Warszawa 2009. • Dominik P., Innowacyjne rozwiązania we współczesnym hotelarstwie. WTiR, Almamer Szkoła Wyższa, Warszawa 2013 |
Efekty uczenia się: |
Ma rozszerzoną wiedzę o wybranych rodzajach struktur, instytucji i więzi społecznych oraz relacjach między nimi, w kontekście ich znaczenia dla rozwoju hotelarstwa i gastronomii. Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do prawidłowej analizy, opisu, interpretacji, wyjaśniania i prognozowania zjawisk i procesów społecznych oraz ich przyczyn i wzajemnych relacji, szczególnie w zakresie mającym wpływ na rozwój hotelarstwa i gastronomii. Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w zakresie różnych dziedzin aktywności zawodowej; potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny. |
Metody i kryteria oceniania: |
Sprawdzian wiedzy teoretycznej. Prezentacje wybranych tematów w formie PPT, obecność i wykonywanie zadań na ćwiczeniach |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)
Okres: | 2021-02-20 - 2021-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Piotr Dominik | |
Prowadzący grup: | Piotr Dominik | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.