Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

PDW: Zarządzanie gastronomią hotelową; Spec.: Zarządzanie w hotelarstwie

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRM2NP004-PDW
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: PDW: Zarządzanie gastronomią hotelową; Spec.: Zarządzanie w hotelarstwie
Jednostka: Kierunek-TiR
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

do wyboru

Założenia (opisowo):

Celem jest poszerzenie wiedzy słuchaczy z zakresu zarządzania , szczególnie zaś zarządzania gastronomią hotelową, przede wszystkim z punktu widzenia regulacji prawnych i poglądów teoretycznych. Przedmiot ma na celu umożliwienie zdobycia umiejętności i kompetencji społecznych, które umożliwią słuchaczom skuteczne funkcjonowanie w przedsiębiorstwie hotelarsko-gastronomicznym zarówno w charakterze pracownika, jaki i kierownika (zarządzającego personelem i/lub projektami).

Pełny opis:

WYKŁAD:

1. Funkcje i techniki zarzadzania hotelem

2. Planowanie i organizowanie

3. Zarządzanie zasobami ludzkimi w gastronomii hotelowej

4. Wybrane koncepcje nowoczesnego zarządzania w gastronomii hotelowej

5. Zarządzanie kosztami w gastronomii hotelowej

6. Zarządzanie obsługą gości w gastronomii hotelowej

7. Zarządzanie jakością w gastronomii hotelowej

8. Zarządzanie proekologiczne w gastronomii hotelowej

ĆWICZENIA

1. Otoczenie mikro i makroekonomiczne gastronomii hotelowej

2. Wybrane zagadnienia z zakresu nowoczesnych metod zarządzania i organizacji pracy, zarządzanie projektami. Wpływ na zarządzanie formy organizacyjno- prawnej przedsiębiorstwa.

3. Planowanie działalności przedsiębiorstwa gastronomicznego. Formułowanie wizji, misji i strategii. Przykładowe rozwiązania w gastronomii hotelowej

4. Funkcje kontrolne. Kontrole zewnętrzne i wewnętrzne. Zarządzanie zasobami ludzkimi w gastronomii hotelowej. Marka przedsiębiorstwa. Relacje z gośćmi

Zarządzanie jakością usług gastronomicznych. Podsumowanie i zaliczenie

Literatura:

• Dominik P., Gastronomia. Almamer Szkoła Wyższa, Warszawa 2013, R6., 9.

• Sala J., Marketing w gastronomii. PWE, Warszawa 2011, R 4., 5.

• Dominik P., Zarzadzanie hotelem. Wybrane zagadnienia. Difin, Warszawa 2015

• Mołoniewicz J. Menadżer gastronomii cz. 1-2. Wyd. Moja Consulting, Warszawa 2020

• Dominik P., Drogoń W., Organizacja przedsiębiorstwa hotelarskiego, ALMAMER, Warszawa 2009.

• Dominik P., Innowacyjne rozwiązania we współczesnym hotelarstwie. WTiR, Almamer Szkoła Wyższa, Warszawa 2013

Efekty uczenia się:

Ma rozszerzoną wiedzę o wybranych rodzajach struktur, instytucji i więzi społecznych oraz relacjach między nimi, w kontekście ich znaczenia dla rozwoju hotelarstwa i gastronomii.

Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do prawidłowej analizy, opisu, interpretacji, wyjaśniania i prognozowania zjawisk i procesów społecznych oraz ich przyczyn i wzajemnych relacji, szczególnie w zakresie mającym wpływ na rozwój hotelarstwa i gastronomii.

Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w zakresie różnych dziedzin aktywności zawodowej; potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejętności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny.

Metody i kryteria oceniania:

Sprawdzian wiedzy teoretycznej.

Prezentacje wybranych tematów w formie PPT, obecność i wykonywanie zadań na ćwiczeniach

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2021-02-20 - 2021-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Piotr Dominik
Prowadzący grup: Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)