Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

PDW dla ZT: Nowe trendy w turystyce

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRM4NP004-PDW
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: PDW dla ZT: Nowe trendy w turystyce
Jednostka: Kierunek-TiR
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 3.00 (zmienne w czasie) Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.

zobacz reguły punktacji
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

do wyboru
specjalnościowy

Założenia (opisowo):

Student zna terminologię i ma poszerzoną wiedzę z zakresu turystyki międzynarodowej i jej ewolucji.

Student potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska ekonomiczne determinujące rozwój turystyki.

Student potrafi współpracować w grupie realizując projekty zespołowe. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Dzięki nabyciu wiedzy z zakresu turystyki zrównoważonej, osiąga kompetencje w zakresie zachowania się w życiu w sposób etyczny z poszanowaniem różnorodności kultur.


Pełny opis:

Wykłady:

1.Czynniki rozwoju turystyki: ekonomiczne, urbanizacyjne, przyrodnicze, społeczne, psychologiczne i socjologiczne. Potencjał turystyczny (walory turystyczne/dobra turystyczne) oraz czynniki marketingowe.

Polityka państwa – 2 godz.

2.Trendy w zakresie turystyki: 2 godz.

- Ewolucja ruchu turystycznego

- Europa na światowym rynku turystycznym

- Kraje świata przyjmujące najwięcej turystów zagranicznych

- Trendy na rynku turystycznym – integracja pionowa i pozioma, zmiany w konsumpcji turystycznej gospodarstw domowych

3. Zagrożenia rozwoju turystyki z uwzględnieniem terroryzmu -2 godz.

4. Znaczenie gospodarcze turystyki – przyszłe trendy: 2 godz.

- Korzyści społeczno-gospodarcze turystyki

- Rozwój przemysłu turystycznego

- Wskaźniki rozwoju gospodarczego turystyki

5. Nowoczesne produkty turystyczne – 2 godz.

- Wybrane przykłady produktów turystycznych w skali międzynarodowej

Ćwiczenia:

6. Rozwój ekoturystyki i rynku ekoturystycznego na świecie ze szczególnym uwzględnieniem państw Unii Europejskiej:

- Zagrożenia rozwoju turystyki dla środowiska naturalnego – 2 godz

- Pojęcie turystyki zrównoważonej – 1 godz.

- Pojęcie i zasady ekoturystyki – 1 godz.

- Charakterystyka rynku ekoturystycznego – 2 godz.

- Wybrane produkty ekoturystyczne na świecie – 1 godz.

7. Turystyka a innowacje:

- Technika komputerowa w przedsiębiorstwie turystycznym – 1 godz.

-Globalne systemy komputerowe w obsłudze turystów – 1 godz.

- Wykorzystanie systemów nawigacji satelitarnej w turystyce – 1 godz.

Literatura:

W. Alejzak: Turystyka w obliczu wyzwań XXI wieku , Albis, Kraków 1999;

D.Zaręba: Ekoturystyka. Wyzwania i nadzieje, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000;

J.Tribe: The economics of leisure and tourism, Oxford: Butterworth-Heinemann,1999.

Źródła internetowe, np. Światowej Organizacji Turystyki, Instytutu turystyki

J.Kaczmarek, A Stasiak: Produkt turystyczny, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2005;

I.Jędrzejczyk: Nowoczesny biznes turystyczny. Ekostaretegie w zarządzaniu firmą, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2000;

Efekty uczenia się:

Ma rozszerzoną wiedzę o wybranych rodzajach struktur, instytu¬cji i więzi społecznych oraz relacjach między nimi, w kontekście ich znaczenia dla rozwoju turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii

Ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę o człowieku jako jednostce psychosomatycznej oraz o człowieku jako twórcy kultury, w kontekście jej znaczenia dla rozwoju turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii

Rozumie i diagnozuje styl życia oraz wybrane modele zacho¬wań turystycznych i rekreacyjnych podejmo¬wanych przez człowieka oraz rozumie uwarunkowania kulturo¬we potrzeb i problemów jednostek oraz grup społecznych w wymienionym zakresie

Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do prawidłowej analizy, opisu, interpretacji, wyjaśniania i prognozowania zjawisk i procesów spo¬łecznych oraz ich przyczyn i wzajemnych relacji, szczególnie w zakresie mającym wpływ na rozwój turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii

Posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy dotyczącej turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii w róż¬nych zakresach i formach – w tym do działalności zarządczej, rozszerzoną o krytyczną analizę sku¬teczności i przydatności stosowanej wiedzy

Jest zdolny do współdziałania i pracy w grupie, przyjmując w niej różne role, w tym rolę kierownika i organizatora; szczególnie w zakresie działalności zawodowej dotyczącej turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii

Jest w stanie prezentować opinie dotyczące różnych aspektów działalności zawodowej w zakresie turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii

Metody i kryteria oceniania:

80% - zaliczenie pisemne, wykonanie prezentacji na ćwiczeniach

20% - Postawa na zajęciach

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2022-02-19 - 2022-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Adam Mazur
Prowadzący grup: Adam Mazur
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)