PDW dla ZT: Nowe trendy w turystyce
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | TRM4NP004-PDW |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | PDW dla ZT: Nowe trendy w turystyce |
Jednostka: | Kierunek-TiR |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00 (zmienne w czasie)
|
Język prowadzenia: | polski |
Rodzaj przedmiotu: | do wyboru |
Założenia (opisowo): | Student zna terminologię i ma poszerzoną wiedzę z zakresu turystyki międzynarodowej i jej ewolucji. Student potrafi prawidłowo interpretować i wyjaśniać zjawiska ekonomiczne determinujące rozwój turystyki. Student potrafi współpracować w grupie realizując projekty zespołowe. Potrafi myśleć i działać w sposób przedsiębiorczy. Dzięki nabyciu wiedzy z zakresu turystyki zrównoważonej, osiąga kompetencje w zakresie zachowania się w życiu w sposób etyczny z poszanowaniem różnorodności kultur. |
Pełny opis: |
Wykłady: 1.Czynniki rozwoju turystyki: ekonomiczne, urbanizacyjne, przyrodnicze, społeczne, psychologiczne i socjologiczne. Potencjał turystyczny (walory turystyczne/dobra turystyczne) oraz czynniki marketingowe. Polityka państwa – 2 godz. 2.Trendy w zakresie turystyki: 2 godz. - Ewolucja ruchu turystycznego - Europa na światowym rynku turystycznym - Kraje świata przyjmujące najwięcej turystów zagranicznych - Trendy na rynku turystycznym – integracja pionowa i pozioma, zmiany w konsumpcji turystycznej gospodarstw domowych 3. Zagrożenia rozwoju turystyki z uwzględnieniem terroryzmu -2 godz. 4. Znaczenie gospodarcze turystyki – przyszłe trendy: 2 godz. - Korzyści społeczno-gospodarcze turystyki - Rozwój przemysłu turystycznego - Wskaźniki rozwoju gospodarczego turystyki 5. Nowoczesne produkty turystyczne – 2 godz. - Wybrane przykłady produktów turystycznych w skali międzynarodowej Ćwiczenia: 6. Rozwój ekoturystyki i rynku ekoturystycznego na świecie ze szczególnym uwzględnieniem państw Unii Europejskiej: - Zagrożenia rozwoju turystyki dla środowiska naturalnego – 2 godz - Pojęcie turystyki zrównoważonej – 1 godz. - Pojęcie i zasady ekoturystyki – 1 godz. - Charakterystyka rynku ekoturystycznego – 2 godz. - Wybrane produkty ekoturystyczne na świecie – 1 godz. 7. Turystyka a innowacje: - Technika komputerowa w przedsiębiorstwie turystycznym – 1 godz. -Globalne systemy komputerowe w obsłudze turystów – 1 godz. - Wykorzystanie systemów nawigacji satelitarnej w turystyce – 1 godz. |
Literatura: |
W. Alejzak: Turystyka w obliczu wyzwań XXI wieku , Albis, Kraków 1999; D.Zaręba: Ekoturystyka. Wyzwania i nadzieje, Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2000; J.Tribe: The economics of leisure and tourism, Oxford: Butterworth-Heinemann,1999. Źródła internetowe, np. Światowej Organizacji Turystyki, Instytutu turystyki J.Kaczmarek, A Stasiak: Produkt turystyczny, Polskie Wydawnictwo Ekonomiczne, Warszawa 2005; I.Jędrzejczyk: Nowoczesny biznes turystyczny. Ekostaretegie w zarządzaniu firmą, Wydawnictwo naukowe PWN, Warszawa 2000; |
Efekty uczenia się: |
Ma rozszerzoną wiedzę o wybranych rodzajach struktur, instytu¬cji i więzi społecznych oraz relacjach między nimi, w kontekście ich znaczenia dla rozwoju turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii Ma rozszerzoną i pogłębioną wiedzę o człowieku jako jednostce psychosomatycznej oraz o człowieku jako twórcy kultury, w kontekście jej znaczenia dla rozwoju turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii Rozumie i diagnozuje styl życia oraz wybrane modele zacho¬wań turystycznych i rekreacyjnych podejmo¬wanych przez człowieka oraz rozumie uwarunkowania kulturo¬we potrzeb i problemów jednostek oraz grup społecznych w wymienionym zakresie Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do prawidłowej analizy, opisu, interpretacji, wyjaśniania i prognozowania zjawisk i procesów spo¬łecznych oraz ich przyczyn i wzajemnych relacji, szczególnie w zakresie mającym wpływ na rozwój turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii Posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy dotyczącej turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii w róż¬nych zakresach i formach – w tym do działalności zarządczej, rozszerzoną o krytyczną analizę sku¬teczności i przydatności stosowanej wiedzy Jest zdolny do współdziałania i pracy w grupie, przyjmując w niej różne role, w tym rolę kierownika i organizatora; szczególnie w zakresie działalności zawodowej dotyczącej turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii Jest w stanie prezentować opinie dotyczące różnych aspektów działalności zawodowej w zakresie turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii |
Metody i kryteria oceniania: |
80% - zaliczenie pisemne, wykonanie prezentacji na ćwiczeniach 20% - Postawa na zajęciach |
Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2021/2022" (zakończony)
Okres: | 2022-02-19 - 2022-09-30 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 10 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Adam Mazur | |
Prowadzący grup: | Adam Mazur | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 Wykład - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.