Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Komunikacja interpersonalna w hotelarstwie i gastronomii.-spec.Organizacja i zarządzanie w hotelarst

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: TRM4NP04-L17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Komunikacja interpersonalna w hotelarstwie i gastronomii.-spec.Organizacja i zarządzanie w hotelarst
Jednostka: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 5.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

W zakresie wiedzy: zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami teorii komunikacji. Student wyróżnia elementy procesu komunikacji, zna różne modele, wzory i style komunikowania, rozumie problemy związane z właściwym nadawaniem i odbieraniem komunikatu (kategoryzacja, percepcja), odczytuje znaczenie komunikatów niewerbalnych.

W zakresie umiejętności: wykształcenie umiejętności komunikowania się w różnych przestrzeniach funkcjonowania jednostki ludzkiej, a także świadomego korzystania z określonych modeli oraz wzorów w pracy wychowawczej z różnorodnymi grupami społecznymi w hotelarstwie i gastronomii.

Student potrafi przewidywać możliwość wystąpienia barier komunikacyjnych i potrafi im przeciwdziałać.

W zakresie kompetencji spo

Pełny opis:

W zakresie wiedzy: zapoznanie studentów z podstawowymi zagadnieniami teorii komunikacji. Student wyróżnia elementy procesu komunikacji, zna różne modele, wzory i style komunikowania, rozumie problemy związane z właściwym nadawaniem i odbieraniem komunikatu (kategoryzacja, percepcja), odczytuje znaczenie komunikatów niewerbalnych.

W zakresie umiejętności: wykształcenie umiejętności komunikowania się w różnych przestrzeniach funkcjonowania jednostki ludzkiej, a także świadomego korzystania z określonych modeli oraz wzorów w pracy wychowawczej z różnorodnymi grupami społecznymi w hotelarstwie i gastronomii.

Student potrafi przewidywać możliwość wystąpienia barier komunikacyjnych i potrafi im przeciwdziałać.

W zakresie kompetencji społecznych: wyrobienie nawyków uczenia się przez całe życie, systematycznego i uporządkowanego podejścia do powierzonych zadał, formułowania i wygłaszania sądów na tematy związane ze sposobami komunikowania się, wykorzystywaniem elementów komunikacji we współczesnym hotelarstwie

Literatura:

Dominik P. (red.), Komunikowanie się. w: Zarządzanie Hotelem, wybrane zagadnienia s. 135 Difin, Warszawa 2015

Gorzelany T., Prowadzenie działalności gospodarczej WSiP, Warszawa 2013, Poznał 2013. R3. Komunikacja społeczna 271R8. Komunikacja niewerbalna

Thomson P., Sposoby Komunikacji interpersonalnej., Zysk-Ska, Poznał 1996

Szwed Cz., Komunikacja interpersonalna w biznesie i negocjacjach Cz.Szwed PKJS Gliwice 2000

1. Fleischer M., Ogólna teoria komunikacji, Wrocław 2007.

2. Hartley P., Komunikacja w grupie, Poznał 2000.

3. Knapp M. L., J. A. Hall, Komunikacja niewerbalna w interakcjach międzyludzkich, Wrocław 2000.

4. Nęcki Z., Komunikacja międzyludzka, Kraków 2000

5. Pease A., Gemini Język ciała, Kraków 1997

Prezentacje power point

Metody i kryteria oceniania:

Zaliczenie ćwiczeł: Wykonanie pracy semestralnej. Obecność i postawa na zajęciach

Zaliczenie wykładu:

Zaliczenie kołcowego sprawdzianu pisemnego na ocenę min. dostateczną

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2017-02-16 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 20 godzin więcej informacji
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Waldemar Błaszczuk, Piotr Dominik
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)