Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB3NP03 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego |
Jednostka: | Akademia Finansów i Biznesu Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
3.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z wiedzą na temat oceny jakości surowców żywnościowych pochodzenia zwierzęcego (jaja, drób, ryby, mięso, mleko) ich wykorzystania i metod przetwarzania. |
Pełny opis: |
Celem przedmiotu jest zapoznanie studenta z wiedzą na temat oceny jakości surowców żywnościowych pochodzenia zwierzęcego (jaja, drób, ryby, mięso, mleko) ich wykorzystania i metod przetwarzania. |
Literatura: |
1. Praca zbiorowa 2014: Wybrane zagadnienia z technologii żywności pochodzenia zwierzęcego i podstaw gastronomii (pod red. Mirosława Słowinskiego). Warszawa: Wydawnictwo SGGW. 2. Praca zbiorowa 2011: Mięso - podstawy nauki o mięsie i technologii (pod red. A. Pisula, E. Pospiech). Wydawnictwo SGGW Warszawa, 3. Skrabka-Błotnicka T. 1993: Technologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wydawnictwo Akademii Ekonomicznej im. Oskara Langego 1. Praca zbiorowa 2006: Jakość i bezpieczełstwo żywności : uwarunkowania surowcowe, technologiczno-produkcyjne i prawne (Witrowa-Rajchert D. Red. Nowak D. (nauki rolnicze). Red. Duda G.). Wydawnictwo SGGW Warszawa |
Efekty uczenia się: |
Wiedza dotycząca właściwości surowców pochodzenia zwierzęcego jako surowców przetwórczychWiedza w zakresie technologii wykorzystywanych w przetwórstwie, przechowywaniu żywności pochodzenia zwierzęcegoWiedza w zakresie podstawowych przepisów prawnych dotyczących żywności pochodzenia zwierzęcegoUmiejętność dobroru dodatków funkcjonalnych oraz parametrów technicznych i technologicznych w przetwórstwie żywności pochodzenia zwierzęcegoUmiejętniość analizowania zachowania rynku żywnościowego od strony konsumentów jak i producentówRozumie potrzebę przekazywania społeczełstwu wiedzy nt. jakości produktów pochodzenia zwierzęcegoMa świadomość znaczenia społecznej, zawodowej i etycznej odpowiedzialności za produkcję żywności wysokiej jakości |
Metody i kryteria oceniania: |
Efekty W1, W2, W3, U1 zaliczenie części wykładowej przedmiotu: obecność na wykładach i aktywność w dyskusji dydaktycznej 10%, zaliczenie pisemne w formie testu 90%) zaliczenie na podstawie egzaminu pisemnego. Efekty U2, K1, K2 zaliczenie części ćwiczeniowej przedmiotu: obecność na ćwiczeniach wykładach i aktywność w dyskusji dydaktycznej 10%, prezentacja multimedialna przygotowana na podstawie literatury fachowej 90%). |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-15 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 15 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Krzysztof Dasiewicz | |
Prowadzący grup: | Krzysztof Dasiewicz | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.