Kuchnie regionalne [TRB5NPTR-PDW5-Z18]
Semestr zimowy 2018/2019
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Kuchnie regionalne [TRB5NPTR-PDW5-Z18] | ||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr zimowy 2018/2019 [2018Z]
(zakończony)
Wykład [W], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 24 | ||||||||||||||||||
Limit miejsc: | (brak danych) | ||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 | ||||||||||||||||||
Prowadzący: | Piotr Dominik | ||||||||||||||||||
Literatura: |
Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D., Turystyka Kulinarna. PWE, Warszawa 2015 Biller E.Wybrane kuchnie narodowe. Wyd. WSHGiT, Warszawa 2004 Berndt-Kostyrzewska J. Kuchnie różnych narodów. Wyd. Format-AB, Warszawa 2001 |
||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
1. Wiadomości wprowadzające. Pojęcie kuchni regionalnej. Produkt markowy. Podział na regiony kulinarne w Polsce i wybranych krajach europejskich 2godz 2. Pojęcie produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych. Oznaczenia krajowe oraz ochrona produktów w Unii Europejskiej. 2godz 3. Europejska sieć Dziedzictwa Kulinarnego. 2godz 4. Promocja kuchni regionalnych. Festiwale, szlaki, święta kulinarne. 2godz 5. Możliwości wykorzystania kuchni regionalnych w gastronomii i turystyce. 2godz 6. Prozdrowotne właściwości żywności tradycyjnej i regionalnej. 2godz 7. Kuchnia staropolska. Historia, surowce, tradycje. 2godz 8. Kuchnie regionalne Polski regionów południowych kuchnia śląska, małopolska, podkarpacka 2godz 9. Kuchnie regionalne Polski regionów północnych: pomorska, kaszubska, warmińsko-mazurska 2godz 10. Kuchnie regionalne Polski regionów zachodnich: wielkopolska, lubuska, Kuchnie regionalne Polski regionów wschodnich: podlaska 2godz |
||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne: |
wykłady multimedialny |
||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
wykłady sprawdzian pisemny wiedzy |
||||||||||||||||||
Uwagi: |
TR-B5NP/TTB/1; TR-B5NP/THO/1 TR-B5NP/TTB/1; TR-B5NP/THO/1 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.