Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Kuchnie regionalne [TRB5NPTR-PDW5-Z18] Semestr zimowy 2018/2019
Wykład, grupa nr 1

powiększ
plan zajęć przedmiotu
zaznaczono (na zielono) terminy
aktualnie wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Kuchnie regionalne [TRB5NPTR-PDW5-Z18]
Zajęcia: Semestr zimowy 2018/2019 [2018Z] (zakończony)
Wykład [W], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każda sobota, 12:30 - 14:25
sala 212
Vistula University jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 24
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Prowadzący: Piotr Dominik
Literatura:

Woźniczko M., Jędrysiak T., Orłowski D., Turystyka Kulinarna. PWE, Warszawa 2015

Biller E.Wybrane kuchnie narodowe. Wyd. WSHGiT, Warszawa 2004

Berndt-Kostyrzewska J. Kuchnie różnych narodów. Wyd. Format-AB, Warszawa 2001

Zakres tematów:

1. Wiadomości wprowadzające. Pojęcie kuchni regionalnej. Produkt markowy. Podział na regiony kulinarne w Polsce i wybranych krajach europejskich 2godz

2. Pojęcie produktów lokalnych, tradycyjnych i regionalnych. Oznaczenia krajowe oraz ochrona produktów w Unii Europejskiej. 2godz

3. Europejska sieć Dziedzictwa Kulinarnego. 2godz

4. Promocja kuchni regionalnych. Festiwale, szlaki, święta kulinarne. 2godz

5. Możliwości wykorzystania kuchni regionalnych w gastronomii i turystyce. 2godz

6. Prozdrowotne właściwości żywności tradycyjnej i regionalnej. 2godz

7. Kuchnia staropolska. Historia, surowce, tradycje. 2godz

8. Kuchnie regionalne Polski regionów południowych kuchnia śląska, małopolska, podkarpacka 2godz

9. Kuchnie regionalne Polski regionów północnych: pomorska, kaszubska, warmińsko-mazurska 2godz

10. Kuchnie regionalne Polski regionów zachodnich: wielkopolska, lubuska, Kuchnie regionalne Polski regionów wschodnich: podlaska 2godz

Metody dydaktyczne:

wykłady multimedialny

Metody i kryteria oceniania:

wykłady sprawdzian pisemny wiedzy

Uwagi:

TR-B5NP/TTB/1; TR-B5NP/THO/1

TR-B5NP/TTB/1; TR-B5NP/THO/1

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)