Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Basis of accounting and finance [DIB5SE15DI-Z19] Semestr zimowy 2019/2020
Wykład, grupa nr 1

powiększ
plan zajęć przedmiotu
zaznaczono (na zielono) terminy
aktualnie wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Basis of accounting and finance [DIB5SE15DI-Z19]
Zajęcia: Semestr zimowy 2019/2020 [2019Z] (zakończony)
Wykład [W], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
każdy piątek, 16:50 - 18:45
sala 330A
Vistula University jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 10
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Prowadzący: Renata Spicak
Literatura: (tylko po angielsku)

Steven Bragg, Hospitality Accounting, A Financial and Managerial Accounting Reference, 2015 (available online)

Garrison R., Noreen., Managerial Accounting, 9th ed., Irwin McGraw-Hill, 2000

J. Tribe, Economics of Recreation, Leisure and Tourism, Elsevier 2005. (available online)

W. S. Reece, The Economics of Tourism, Prentice Hall, 2008 (available online)

Zakres tematów: (tylko po angielsku)

1h. Discussion of the subject of the lecture and literature, syllabus, form of credit

2h. Introduction to the lecture. Stages of starting an enterprise.

2h. Enterprise life cycle phases.

3h. The concept of corporate finance, the role of corporate finance in the national economy, the objectives of the activities of hotel and hospitality enterprises in the financial sphere.

3h. Sources of capital in the enterprise, equity, foreign capitals, sources of origin. Sources of financing for hospitality activities (internal and external)

2h. Bankruptcy and reorganization law

2h. Risk in financing hotel and catering activities

3h Due diligence as a company evaluation system

2h. Creating hotel and hospitality activities from scratch

Metody dydaktyczne: (tylko po angielsku)

lectures 20h

Metody i kryteria oceniania: (tylko po angielsku)

written exam - 80%, presence - 20%

Uwagi:

DI-B5SE/DPD/1

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)