Basis of accounting and finance [DIB5SE15DI-Z19]
Semestr zimowy 2019/2020
Wykład,
grupa nr 1
Przedmiot: | Basis of accounting and finance [DIB5SE15DI-Z19] | ||||||||||||||||||
Zajęcia: |
Semestr zimowy 2019/2020 [2019Z]
(zakończony)
Wykład [W], grupa nr 1 [pozostałe grupy] |
||||||||||||||||||
Termin i miejsce:
|
|||||||||||||||||||
Terminy najbliższych spotkań:
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem. |
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
|
||||||||||||||||||
Liczba osób w grupie: | 10 | ||||||||||||||||||
Limit miejsc: | (brak danych) | ||||||||||||||||||
Zaliczenie: | Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2 | ||||||||||||||||||
Prowadzący: | Renata Spicak | ||||||||||||||||||
Literatura: |
(tylko po angielsku) Steven Bragg, Hospitality Accounting, A Financial and Managerial Accounting Reference, 2015 (available online) Garrison R., Noreen., Managerial Accounting, 9th ed., Irwin McGraw-Hill, 2000 J. Tribe, Economics of Recreation, Leisure and Tourism, Elsevier 2005. (available online) W. S. Reece, The Economics of Tourism, Prentice Hall, 2008 (available online) |
||||||||||||||||||
Zakres tematów: |
(tylko po angielsku) 1h. Discussion of the subject of the lecture and literature, syllabus, form of credit 2h. Introduction to the lecture. Stages of starting an enterprise. 2h. Enterprise life cycle phases. 3h. The concept of corporate finance, the role of corporate finance in the national economy, the objectives of the activities of hotel and hospitality enterprises in the financial sphere. 3h. Sources of capital in the enterprise, equity, foreign capitals, sources of origin. Sources of financing for hospitality activities (internal and external) 2h. Bankruptcy and reorganization law 2h. Risk in financing hotel and catering activities 3h Due diligence as a company evaluation system 2h. Creating hotel and hospitality activities from scratch |
||||||||||||||||||
Metody dydaktyczne: |
(tylko po angielsku) lectures 20h |
||||||||||||||||||
Metody i kryteria oceniania: |
(tylko po angielsku) written exam - 80%, presence - 20% |
||||||||||||||||||
Uwagi: |
DI-B5SE/DPD/1 |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.