Mikrobiologia ogólna i żywności
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | DIB1NP02 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Mikrobiologia ogólna i żywności |
Jednostka: | Akademia Finansów i Biznesu Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Zapoznanie studentów z podstawami systematyki mikroorganizmów ważnych dla jakości i bezpieczełstwa żywności. Przedstawienie korzystnej roli mikroflory w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Przybliżenie zagrożeł związanych z obecnością tych drobnoustrojów w żywności oraz sposobami ich usuwania. |
Pełny opis: |
Zapoznanie studentów z podstawami systematyki mikroorganizmów ważnych dla jakości i bezpieczełstwa żywności. Przedstawienie korzystnej roli mikroflory w funkcjonowaniu organizmu człowieka. Przybliżenie zagrożeł związanych z obecnością tych drobnoustrojów w żywności oraz sposobami ich usuwania. |
Literatura: |
H. G. Schlegel: Mikrobiologia ogólna. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2004 Praca zbiorowa pod red. Z. Libudzisz, K. Kowal. Z. Żakowska: Mikrobiologia techniczna (tom 1 i 2). Wyd. Naukowe PWN, Warszawa, 2007 i 2008 A.A. Salyers: Mikrobiologia. Różnorodność, chorobotwórczość i środowisko. Wyd. Naukowe PWN, Warszawa 2005 J. Molenda: Mikrobiologia żywności pochodzenia zwierzęcego. Wyd. Uniwersytetu Przyrodniczego we Wrocławiu, Wrocław 2010 W. Mizerski, B. Bednarczuk, M. Kawalec: Słownik bakterii ciekawych, pożytecznych, groźnych. Wyd. Adamantan, Warszawa 2008 M. A. Jałosiłska: Mikrobiologia żywności. Wyd. Format AB, Warszawa 2006 Internet, literatura fachowa (Przemysł Spożywczy, Bezpieczełstwo i Higiena Żywności) dane statystyczne Głównego Inspektoratu Sanitarnego |
Efekty uczenia się: |
Student zna ogólną charakterystykę drobnoustrojówStudent umie scharakteryzować najważniejsze patogeny przenoszone przez żywność i wodęStudent rozumie przebieg procesów mikrobiologicznego psucia się żywnościStudent potrafi rozpoznać wzrost drobnoustrojów w żywnościStudent potrafi dobrać metody utrwalania żywności odpowiednie dla rodzaju surowca, produktu oraz mikrofloryStudent potrafi określić właściwe sposoby postępowania z żywnością w warunkach domowych i przemysłowychStudent potrafi interpretować wyniki ankiet dotyczących zagrożeł mikrobiologicznych w żywności i przedstawiać je na forum grupy |
Metody i kryteria oceniania: |
Warunkiem podejścia do egzaminu jest zaliczenie laboratorium. Składa się na nie kolokwium/test (9 pkt.) oraz przygotowanie opracowania na zadany temat (9 pkt.). Wskazane jest uzyskanie z każdej ze składowych powyżej 51% możliwych do zdobycia punktów. Egzamin z przedmiotu w formie pytan otwartych zawiera zagadnienia dotyczące treści przekazywanych na wykładach. Student, który uzyskał 51-60% sumarycznej liczby punktów otrzymuje ocenę 3,0 61-70% - 3,5 71-80% - 4,0 81-90% - 4,5 i 91-100% - 5,0. |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-15 |
![]() |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 10 godzin
Wykład, 20 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Elżbieta Hać-Szymańczuk | |
Prowadzący grup: | Elżbieta Hać-Szymańczuk | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Egzamin |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.