Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Poradnictwo dietetyczne 2/2 spec: Poradnictwo dietetyczne

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB6NP21-L17
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Poradnictwo dietetyczne 2/2 spec: Poradnictwo dietetyczne
Jednostka: Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 1.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności dotyczącej przygotowywania indywidualnej terapii żywieniowej dla pacjentów z wybranymi chorobami układu pokarmowego, chorobami tarczycy i chorobami metabolicznymi w oparciu o tabele składu i tabele norm żywieniowych.

Pełny opis:

Celem przedmiotu jest nabycie wiedzy i umiejętności dotyczącej przygotowywania indywidualnej terapii żywieniowej dla pacjentów z wybranymi chorobami układu pokarmowego, chorobami tarczycy i chorobami metabolicznymi w oparciu o tabele składu i tabele norm żywieniowych.

Literatura:

Ciborowska H., Rudnicka A., 2014: Dietetyka Żywienie zdrowego i chorego człowieka. PZWL WarszawaKunachowicz H., Nadolna I., Przygoda B., Iwanow K.,2005: Tabele składu i wartości odżywczej żywności. Wyd. Lek. PZWL, WarszawaMateriały pomocnicze od prowadzącego zajęcia

Metody i kryteria oceniania:

Ocena jest średnią arytmetyczną ocen uzyskanych z czterech sprawozdan przygotowywanych podczas zajęć w zespołach.

Sprawozdanie 1. Przygotowanie planu żywieniowego zgodnie z zaleceniami dotyczącymi terapii żywieniowej w zespole metabolicznym dla indywidualnego klienta (studium przypadku/Case study)

Sprawozdanie 2.Przygotowanie planu żywieniowego dla indywidualnego klienta z chorobą refluksową żołądka (studium przypadku/Case study)

Sprawozdanie 3.Przygotowanie planu dla indywidualnego klienta z niedoczynnością tarczycy (studium przypadku/Case study)

Sprawozdanie 4. Przygotowanie planu żywieniowego dla indywidualnego klienta z cukrzycą typu II (studium przypadku/Case study)

Zajęcia w cyklu "Semestr letni 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2017-02-16 - 2017-09-30
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Ćwiczenia, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)