Spec. PD - Fizjologia żywienia
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | Sp-DIB5NP18 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Spec. PD - Fizjologia żywienia |
Jednostka: | Akademia Finansów i Biznesu Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego człowieka. Zapoznaniem studentów ze specyfiką procesu trawienia i wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów oraz wybranych mikroskładników (witamin i składników odżywczych). Student potrafi wskazać czynniki utrudniające i ułatwiające trawienie i wchłanianie makro- i mikroskładników pokarmowych oraz wykorzystać tą wiedzę w przygotowywaniu planów żywieniowych. |
Pełny opis: |
Celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego człowieka. Zapoznaniem studentów ze specyfiką procesu trawienia i wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów oraz wybranych mikroskładników (witamin i składników odżywczych). Student potrafi wskazać czynniki utrudniające i ułatwiające trawienie i wchłanianie makro- i mikroskładników pokarmowych oraz wykorzystać tą wiedzę w przygotowywaniu planów żywieniowych. |
Literatura: |
Podstawy Fizjologii Żywienia Człowieka J. Keller, SGGW, Warszawa, 2000Fizjologia żywienia człowieka pod red. M. Friedrich, AR Szczecin 2006,Czasopisma naukowe dotyczące problematyki regulacji metabolizmu m.in. Żywienie Człowieka i Metabolizm ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM |
Efekty uczenia się: |
Student posiada wiedzę na temat procesów biochemicznych zachodzących w przewodzie pokarmowych podczas trawienia i wchłaniania żywności.Student posiada wiedzę z zakresu funkcji fizjologicznych makroskładników (białek, tłuszczów, węglowodanów) |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady Test składający się z pytał zamkniętych opartych na zadaniach problemowych. Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie 60%. Ocena kołcowa z egzaminu przyznawana jest wg kryteriów: Ocena Kryteria Bardzo dobra (5.0) 90-100% Ponad dobra (4.5) 80-89% Dobra (4.0) 73-79% Ponad dostateczna (3.5) 66-72% Dostateczna (3.0) 60-65% |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.