Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Spec. PD - Fizjologia żywienia

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: Sp-DIB5NP18
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Spec. PD - Fizjologia żywienia
Jednostka: Akademia Finansów i Biznesu Vistula
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 2.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Skrócony opis:

Celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego człowieka. Zapoznaniem studentów ze specyfiką procesu trawienia i wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów oraz wybranych mikroskładników (witamin i składników odżywczych).

Student potrafi wskazać czynniki utrudniające i ułatwiające trawienie i wchłanianie makro- i mikroskładników pokarmowych oraz wykorzystać tą wiedzę w przygotowywaniu planów żywieniowych.

Pełny opis:

Celem zajęć jest przekazanie studentom wiedzy z zakresu anatomii oraz fizjologii układu pokarmowego człowieka. Zapoznaniem studentów ze specyfiką procesu trawienia i wchłaniania białek, węglowodanów, tłuszczów oraz wybranych mikroskładników (witamin i składników odżywczych).

Student potrafi wskazać czynniki utrudniające i ułatwiające trawienie i wchłanianie makro- i mikroskładników pokarmowych oraz wykorzystać tą wiedzę w przygotowywaniu planów żywieniowych.

Literatura:

Podstawy Fizjologii Żywienia Człowieka J. Keller, SGGW, Warszawa, 2000Fizjologia żywienia człowieka pod red. M. Friedrich, AR Szczecin 2006,Czasopisma naukowe dotyczące problematyki regulacji metabolizmu m.in.

Żywienie Człowieka i Metabolizm

ANNALS OF NUTRITION AND METABOLISM

Efekty uczenia się:

Student posiada wiedzę na temat procesów biochemicznych zachodzących w przewodzie pokarmowych podczas trawienia i wchłaniania żywności.Student posiada wiedzę z zakresu funkcji fizjologicznych makroskładników (białek, tłuszczów, węglowodanów)

Metody i kryteria oceniania:

Wykłady

Test składający się z pytał zamkniętych opartych na zadaniach problemowych. Warunkiem zaliczenia jest uzyskanie 60%.

Ocena kołcowa z egzaminu przyznawana jest wg kryteriów:

Ocena Kryteria

Bardzo dobra (5.0) 90-100%

Ponad dobra (4.5) 80-89%

Dobra (4.0) 73-79%

Ponad dostateczna (3.5) 66-72%

Dostateczna (3.0) 60-65%

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)

Okres: 2016-10-01 - 2017-02-15
Wybrany podział planu:


powiększ
zobacz plan zajęć
Typ zajęć:
Wykład, 10 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Mariusz Jaworski
Prowadzący grup: Mariusz Jaworski
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Zaliczenie na ocenę
Wykład - Zaliczenie na ocenę
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności USOSweb 7.0.0.0-1 (2023-09-06)