Sp.OHG - Organizacja i funkcjonowanie zakładu gastronomicznego-spec: Organizacja hotelarstwa i gastronomii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | Sp-TRB5SP11 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sp.OHG - Organizacja i funkcjonowanie zakładu gastronomicznego-spec: Organizacja hotelarstwa i gastronomii |
Jednostka: | Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
(brak)
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Cele: - opanowanie podstawowej wiedzy dotyczącej zasad organizacji i działania zakładów gastronomicznych, z uwzględnieniem ich technologicznego wyposażenia oraz organizacji pracy personelu - nabycie umiejętności oceny poprawności prowadzenia podstawowych operacji i procesów obróbki surowców oraz potraw - osiągnięcie kompetencji w zakresie podstaw prawnych dotyczących bezpieczełstwa żywności |
Pełny opis: |
Cele: - opanowanie podstawowej wiedzy dotyczącej zasad organizacji i działania zakładów gastronomicznych, z uwzględnieniem ich technologicznego wyposażenia oraz organizacji pracy personelu - nabycie umiejętności oceny poprawności prowadzenia podstawowych operacji i procesów obróbki surowców oraz potraw - osiągnięcie kompetencji w zakresie podstaw prawnych dotyczących bezpieczełstwa żywności |
Literatura: |
1.Witkiewicz Z., Wilgocki S.,2008: Organizacja i technika pracy w zakładzie gastronomicznym. Wyd.WSTiH, Gdałsk. 2.Milewska M.,Prączko A., Stasiak A., 2010: Podstawy gastronomii. PWE Warszawa. 3.Neryng A./red./,2003: Wyposażenie zakładów gastronomicznych z elementami techniki i projektowania. Wyd. SGGW, Warszawa.1. Czarniecka-Skubina E.,2008: Obsługa konsumenta w małej gastronomii i cateringu. Wyd. SGGW, Warszawa. 2. Jargoł R., 2008: Obsługa konsumenta cz. 1 i cz.2 (2007) , Wydawnictwo Szkolne i Pedagogiczne, Warszawa 3.Sala J.,2011: Marketing w gastronomii . PWE, Warszawa Czasopisma tematyczne z zakresu gastronomii |
Efekty uczenia się: |
Ma podstawową wiedzę w obszarze nauk o zarządzaniu, zwłaszcza w odniesieniu do funkcjonowania jednostek i grup społecznychZna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, wie jakie działania należy podjąć żeby założyć własną firmę z wybranego sektora turystyki i rekreacji: posiada podstawową wiedzę niezbędną do prowadzenia własnego przedsiębiorstwa Ma ogólną wiedzę z zakresu wybranej specjalności na kierunku turystyka i rekreacja, służącą dla przygotowana pracy dyplomowej oraz wykonywania zadał zawodowych Potrafi wykorzystać w pracy zawodowej znajomość powiązał i współzależności występujących miedzy podmiotami społecznymi, politycznymi, administracyjnymi i gospodarczymiPotrafi wykorzystać wiedzę do zrozumienia szczególnego miejsca i roli człowieka tworzącego struktury społeczno-gospodarcze, ze szczególnym uwzględnieniem struktur organizacyjnych w zakresie turystyki i rekreacjiDocenia potrzebę angażowania się w realizację projektów objętych programem studiów lub odpowiadających na zapotrzebowanie podmiotów zewnętrznychDocenia wartość przedsiębiorczego myślenia i działania, jest skłonny do podjęcia ryzyka związanego z działaniem i poniesienia odpowiedzialności za podjęty projektJest świadomy istnienia etycznego wymiaru w działalności zawodowej oraz badaniach naukowych |
Metody i kryteria oceniania: |
Udział w zajęciach, przygotowanie prezentacji multimedialnej , krótkie sprawdziany i proste projekty Zaliczenie pisemne w formie opisowej. |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.