Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Język angielski I

Informacje ogólne

Kod przedmiotu: DIB1NP-SJO-A
Kod Erasmus / ISCED: (brak danych) / (brak danych)
Nazwa przedmiotu: Język angielski I
Jednostka: Kierunek-Dietetyka
Grupy:
Punkty ECTS i inne: 4.00 Podstawowe informacje o zasadach przyporządkowania punktów ECTS:
  • roczny wymiar godzinowy nakładu pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się dla danego etapu studiów wynosi 1500-1800 h, co odpowiada 60 ECTS;
  • tygodniowy wymiar godzinowy nakładu pracy studenta wynosi 45 h;
  • 1 punkt ECTS odpowiada 25-30 godzinom pracy studenta potrzebnej do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się;
  • tygodniowy nakład pracy studenta konieczny do osiągnięcia zakładanych efektów uczenia się pozwala uzyskać 1,5 ECTS;
  • nakład pracy potrzebny do zaliczenia przedmiotu, któremu przypisano 3 ECTS, stanowi 10% semestralnego obciążenia studenta.
Język prowadzenia: polski
Rodzaj przedmiotu:

obowiązkowe

Założenia (opisowo):

Nabycie umiejętności komunikacyjnych na poziomie B2 z uwzględnieniem autentycznych danych. Główny nacisk położony będzie na rozbudowanie słownictwa specjalistycznego oraz rozwijanie umiejętności recepcyjnych i produkcyjnych w sytuacjach określonych tematyką poszczególnych zajęć.

Skrócony opis:

Aby zaliczyć przedmiot, trzeba zaliczyć ćwiczenia oraz przerobić odpowiednią ilośc materiału na platformie językowej.

Pełny opis:

Aby zaliczyć przedmiot, trzeba zaliczyć ćwiczenia oraz przerobić odpowiednią ilośc materiału na platformie językowej.

ćwiczenia - 8 godzin

platforma językowa - 60 godzin

Literatura:

Business Partner

Platforma językowa - Rubicon

Efekty uczenia się:

WIEDZA: ABSOLWENT ZNA I ROZUMIE:

KP_K6_W03 Zna w stopniu zaawansowanym i rozumie wybrane pojęcia i mechanizmy psychospołeczne związane ze zdrowiem publicznym i jego ochroną poprzez odpowiednie postępowania dietetyczne; zna wskaźniki i metody oceny stanu wyżywienia ludności. P6S_WK

KP_K6_ W04 Posiada zawansowaną wiedzę na temat zasad opracowywania planów żywieniowych dostosowanych do wieku, płci, stanu fizjologicznego i stanu zdrowia pacjenta oraz opracowywania i wdrażania programów edukacji żywieniowej i innych sposobów promocji zdrowia, adresowanych do różnych grup społecznych P6S_WK

KP_K6_ W05 Posiada zaawansowaną wiedzę na temat wartości energetycznej i żywieniowej surowców roślinnych i zwierzęcych, jako surowców spożywczych, wie jak zmieniają się one wskutek oddziaływania ze środowiskiem oraz w procesie technologicznym; wykazuje zaawansowaną znajomość technik przetwarzania żywności oraz urządzeń technologicznych P6S_WG

UMIEJĘTNOŚCI: ABSOLWENT POTRAFI:

KP_K6_U03 Potrafi ułożyć spersonalizowany jadłospis dostosowany do potrzeb człowieka zdrowego w różnym wieku i stanie fizjologicznym, jak również człowieka chorego, spełniający założone wymagania zdrowotne, żywieniowe i kulturowe. P6S_UW KP_K6_U04 Potrafi zaprojektować proces gastronomiczny i technologiczny przetwarzania żywności prowadzący do minimalizacji strat wartości żywieniowych oraz minimalizacji wytwarzanych odpadów zużycia zasobów energetycznych. P6S_UW

KP_K6_U06 Posiada zasoby słownictwa fachowego i umiejętność ich wykorzystania umożliwiające właściwą komunikację z pacjentem; ma umiejętności językowe w zakresie dietetyki, zgodnie z wymaganiami określonymi dla poziomu B2+ Europejskiego Systemu Opisu Kształcenia Językowego – dla wybranego języka obcego. P6S_UW

KOMPETENCJE SPOŁECZNE: ABSOLWENT JEST GOTÓW DO:

KP_K6_K01 Jest gotów do konsultowania własnych diagnoz czy zaleceń w przypadku niemożności samodzielnego rozwiązania problemu, ciągłego pogłębiania swojej wiedzy, umiejętności i kompetencji P6S_KK

KP_K6_K02 Jest gotów do okazywania szacunku wobec pacjenta, klienta, grup społecznych oraz troski o ich dobro, do zachowywania anonimowości P6S_KR

KP_K6_K03 Jest gotów do formułowania opinii dotyczących pacjentów, klientów, grup społecznych w kontekście wykonywanego zawodu dietetyka P6S_UK

Metody i kryteria oceniania:

Ocena opiera się na zaliczniu ćwiczeń (obecność na zajęciach, zalicznie testu śród-semestralnego, zalicznie egzaminu semestralnego, oraz przerobieniu minimum 25% materiału na platformie językowej.

kryteria oceny platformy:

25% - 30% materiału – 3.0

31-40% - 3.5

41% - 60% - 4.0

61% - 80% - 4.5

81% - 100% - 5.0

kryteria oceny testów i oceny końcowej:

mniej niż 60% - 2

60% - 70% - 3.0

71% - 76% - 3.5

77% - 86% - 4.0

87% - 92% - 4.5

93% - 100% - 5.0

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2020/2021" (zakończony)

Okres: 2020-10-01 - 2021-02-19
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Blended learning, 60 godzin więcej informacji
Ćwiczenia, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Giuseppe De Santis, Bożena Wiercińska
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2021/2022" (zakończony)

Okres: 2021-10-01 - 2022-02-18
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Blended learning, 60 godzin więcej informacji
Ćwiczenia, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Giuseppe De Santis
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2022/2023" (zakończony)

Okres: 2022-10-01 - 2023-02-17
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Blended learning, 60 godzin więcej informacji
Ćwiczenia, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Ewa Sawicka
Prowadzący grup: Magdalena Betin, Grzegorz Czerwiński, Giuseppe De Santis
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2023/2024" (zakończony)

Okres: 2023-10-01 - 2024-02-18
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Blended learning, 60 godzin więcej informacji
Ćwiczenia, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: (brak danych)
Prowadzący grup: Magdalena Betin, Grzegorz Czerwiński, Ariel Gołębiowski, Eryk Grubecki
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2

Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2024/2025" (zakończony)

Okres: 2024-10-01 - 2025-02-16
Wybrany podział planu:
Przejdź do planu
Typ zajęć:
Blended learning, 60 godzin więcej informacji
Ćwiczenia, 8 godzin więcej informacji
Koordynatorzy: Klara Kauc-Majewska
Prowadzący grup: Grzegorz Czerwiński, Ariel Gołębiowski, Mitchell Welle
Lista studentów: (nie masz dostępu)
Zaliczenie: Przedmiot - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Ćwiczenia - Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-3 (2025-05-12)