Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Hospitality Establishments Finance and Introduction to Accounting - spec: Hospitality Management [TRM3SE15TR-Z17] Semestr zimowy 2017/2018
Wykład, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Hospitality Establishments Finance and Introduction to Accounting - spec: Hospitality Management [TRM3SE15TR-Z17]
Zajęcia: Semestr zimowy 2017/2018 [2017Z] (zakończony)
Wykład [W], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Termin i miejsce: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień). (brak danych)
Liczba osób w grupie: 11
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Prowadzący: Renata Spicak
Literatura: (tylko po angielsku)

Steven Bragg, Hospitality Accounting, A Financial and Managerial Accounting Reference, 2015 (available online)

Jon Hales, Accounting and Financial Analysis in the Hospitality Industry, Routledge, 2005

J. Tribe, Economics of Recreation, Leisure and Tourism, Elsevier 2005. (available online)

W. S. Reece, The Economics of Tourism, Prentice Hall, 2008 (available online)

www.mf.gov.pl

Journal of Hospitality Financial Management (available online)

Zakres tematów: (tylko po angielsku)

Financial statements in Hospitality Establishments – 2,5h

Balance sheet - assets in Hospitality Establishments – 2,5h

Balance sheet - liabilities in Hospitality Establishments – 2,5h

Profit and Loss Account in Hospitality Establishments – 2,5h

Cash flow in Hospitality Establishments – 2,5h

LTV rate and source of capital for tourism – 2,5h

Indicators: Occupancy rate, RevPar (revenue per room), ADR (av. daily rate) – 2,5h

Employment and investments – 2,5h

Income taxes and social security in Hospitality Establishments – 2,5h

Value added tax - basic principles, tax structure components, tax optimization – 2,5h

Business plan in Hospitality Establishments – 2,5h

Final exam – 2,5h

Metody i kryteria oceniania: (tylko po angielsku)

Test/presentation – 80 %, participation – 20%

Uwagi:

TR-M3SE/1

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.2.0-3 (2025-05-12)