Sp.OZHG - Finansowanie rozwoju działalności hotelarsko-gastronomicznej i podstawy księgowości-spec:Organizacja i zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii
Informacje ogólne
Kod przedmiotu: | Sp-TRM3SP12 |
Kod Erasmus / ISCED: | (brak danych) / (brak danych) |
Nazwa przedmiotu: | Sp.OZHG - Finansowanie rozwoju działalności hotelarsko-gastronomicznej i podstawy księgowości-spec:Organizacja i zarządzanie w hotelarstwie i gastronomii |
Jednostka: | Szkoła Główna Turystyki i Hotelarstwa Vistula |
Grupy: | |
Punkty ECTS i inne: |
4.00
|
Język prowadzenia: | polski |
Skrócony opis: |
Celem zajęć jest przekazanie pogłębionej uprofilowanej (wg preferencji studiujących) wiedzy z zakresu kanonu szeroko rozumianych nauk społecznych oraz wyposażenie studentów w podstawowe umiejętności i kompetencje ułatwiające udział w zajęciach z seminarium dyplomowego, kończących się napisaniem pracy magisterskiej. Jej obrona ma być potwierdzeniem zdobycia kwalifikacji II stopnia. Celem jest również zapoznanie studentów z dostępnymi na rynku usług hotelarsko-gastronomicznych form finansowania działalności |
Pełny opis: |
Celem zajęć jest przekazanie pogłębionej uprofilowanej (wg preferencji studiujących) wiedzy z zakresu kanonu szeroko rozumianych nauk społecznych oraz wyposażenie studentów w podstawowe umiejętności i kompetencje ułatwiające udział w zajęciach z seminarium dyplomowego, kończących się napisaniem pracy magisterskiej. Jej obrona ma być potwierdzeniem zdobycia kwalifikacji II stopnia. Celem jest również zapoznanie studentów z dostępnymi na rynku usług hotelarsko-gastronomicznych form finansowania działalności |
Literatura: |
Duliniec A., Finansowanie przedsiębiorstwa, Wyd. PWE, Warszawa 2011 Rapacz A., Przedsiębiorstwo turystyczne. Wyd. Diifin, Warszawa 2007. Czechowski L.,(red.), Małe i średnie przedsiębiorstwa na rynku turystycznym Skowronek-Mielczarek A.: Małe i średnie przedsiębiorstwa - źródła finansowania, C.H.Beck Warszawa 2007 Kreczmańska-Gigol K., Faktoring w Polsce 2010, analiza, rynek, perspektywy, Wyd. Difin, Warszawa 2010 Inne materiały dostarczane przez wykłądowcę |
Efekty uczenia się: |
Ma rozszerzoną wiedzę o charakterze wybranych nauk społecznych a także innych wybranych dyscyplin naukowych, ze szczególnym uwzględnieniem ich znaczenia dla badań w zakresie hotelarstwa oraz gastronomii.Zna ogólne zasady tworzenia i rozwoju form indywidualnej przedsiębiorczości, ma pogłębioną wiedzę na temat rozwoju indywidualnej przedsiębiorczości w zakresie związanym z turystyką, rekreacją, hotelarstwem i gastronomiąMa pogłębioną wiedzę w zakresie wybranej specjalności na kierunku Turystyka i Rekreacja, służącą przygotowaniu pracy magisterskiej ma pogłębioną wiedzę w zakresie swoich zainteresowań związanych z kierunkiem studiów Turystyka i Rekreacja przede wszystkim związaną z finansowaniem działalności w hotelarstwie i gastronomii.Potrafi wykorzystać wiedzę teoretyczną do prawidłowej analizy, opisu, interpretacji, wyjaśniania i prognozowania zjawisk i procesów spo-łecznych oraz ich przyczyn i wzajemnych relacji, szczególnie w zakresie mającym wpływ na rozwój działalności turystycznej, rekreacyjnej, w hotelarstwie i gastronomii.Posiada umiejętność wykorzystania zdobytej wiedzy dotyczącej turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii w różÃ‚¬nych zakresach i formach, rozszerzoną o krytyczną analizę sku¬teczności i przydatności stosowanej wiedzy.Posiada umiejętność samodzielnego proponowania rozwiązań wybranych problemów w zakresie turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii i podjęcia rozstrzygnięć w tym zakresie.Rozumie potrzebę uczenia się przez całe życie w zakresie różnych dziedzin aktywności zawodowej potrafi samodzielnie i krytycznie uzupełniać wiedzę i umiejęt¬ności, rozszerzone o wymiar interdyscyplinarny.Jest zdolny do współdziałania i pracy w grupie, przyjmując w niej różne role, w tym rolę kierownika i organizatora szczególnie w zakresie działalności zawodowej dotyczącej turystyki, rekreacji, hotelarstwa i gastronomii.Odpowiednio określa priorytety służące realizacji okreśÃ‚¬lonego przez siebie lub innych zadania w związku z wykonywaną pracą podczas studiowania na kierunku Turystyka i Rekreacja oraz działalnością zawodową. |
Metody i kryteria oceniania: |
Wykłady kończą pracą pisemną z pytaniami otwartymi Do zaliczenia wykładów wymagana jest obecność na min 3 z 4 zajęć. Ćwiczenia kończą się zaliczeniem ze stopniem na podstawie prezentacji ustnej z wybranej formy finansowania działalności oraz testem końcowym oraz przedstawieniem "biznesplanu" |
Zajęcia w cyklu "Semestr zimowy 2016/2017" (zakończony)
Okres: | 2016-10-01 - 2017-02-15 |
zobacz plan zajęć |
Typ zajęć: |
Ćwiczenia, 20 godzin
Wykład, 30 godzin
|
|
Koordynatorzy: | Anna Wiśniewska | |
Prowadzący grup: | Anna Wiśniewska | |
Lista studentów: | (nie masz dostępu) | |
Zaliczenie: |
Przedmiot -
Zaliczenie na ocenę
Ćwiczenia - Zaliczenie na ocenę Wykład - Zaliczenie na ocenę |
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.