Akademia Finansów i Biznesu Vistula - Centralny System Uwierzytelniania
Strona główna

Elective course for spec.Gastronomy Management : National cuisine [PDW-TR-M4SE04] Semestr letni 2018/2019
Ćwiczenia, grupa nr 1

Przejdź do planu zaznaczono terminy wyświetlanej grupy
To jest strona grupy zajęciowej. Jeśli szukasz opisu przedmiotu, zobacz stronę przedmiotu
Przedmiot: Elective course for spec.Gastronomy Management : National cuisine [PDW-TR-M4SE04]
Zajęcia: Semestr letni 2018/2019 [2019L] (zakończony)
Ćwiczenia [C], grupa nr 1 [pozostałe grupy]
Terminy i miejsca: Podana informacja o terminie jest orientacyjna. W celu uzyskania pewnej informacji obejrzyj kalendarz roku akademickiego lub skontaktuj się z wykładowcą (nieregularności zdarzają się przede wszystkim w przypadku zajęć odbywających się rzadziej niż co tydzień).
wielokrotnie, wtorek (niestandardowa częstotliwość), 10:10 - 16:35
sala 324 (Diet. Lab)
Vistula University jaki jest adres?
każda środa, 8:00 - 14:10
sala 324 (Diet. Lab)
Vistula University jaki jest adres?
jednokrotnie, czwartek (konkretny dzień, zobacz opis przedmiotu), 14:40 - 18:45
sala 213
Vistula University jaki jest adres?
Terminy najbliższych spotkań: Daty odbywania się zajęć grupy. Prezentują informacje na podstawie zdefiniowanych w USOS terminów oraz spotkań.
Kliknij w datę by zobaczyć tygodniowy plan z zaznaczonym spotkaniem.
Wszystkie zajęcia tej grupy już się odbyły - pokaż terminy wszystkich spotkań.
Data i miejsceProwadzący
Liczba osób w grupie: 4
Limit miejsc: (brak danych)
Zaliczenie: Egzamin/zaliczenie na ocenę/zal w skali zal-std2
Prowadzący: Agnieszka Koper
Literatura: (tylko po angielsku)

Selected chapters from:

Massimo Montanari “Food as a culture”

Massimo Montanari “Italian Identity in the Kitchen, or Food and the Nation”

Thomas O. Hollmann “The Land of the Five Flavours - A Cultural History of Chinese Cuisine”

Zubaida, R.Tapper “Taste of Thyme“

Zakres tematów: (tylko po angielsku)

The fundamental objective of the course is to present specific cooking traditions, habits and practice of different national cuisine. We will identify the meaning of single ingredients in different cultures by exploring the way the gender, ethnicity, socioeconomic status and religion influence food choices or preferences with reference to national cuisine.

1. Cuisines of the world and their characteristic.

2. The influence of the climate, history, ethnicity, religion, economic and geopolitical aspects of individual cuisines.

3. Vegetables, fruits and spices characteristic of single cuisine.

4. Characteristic dishes of cuisines from different part of the world (cooking class and degustation)

5. Combination of food and drink used and served in various cuisines.

6. Travel and cuisine – how our habits influence food choices during travel.

7. The relationship between food and national identity.

8. Health effects of specific elements of the world's cuisine (Mediterranean diet as a UNESCO heritage)

Metody dydaktyczne: (tylko po angielsku)

- practical exercises

- group project

- cooking class

Metody i kryteria oceniania: (tylko po angielsku)

The exam will aim to verify the student’s acquisition of basic knowledge, their ability to express the main concepts in an appropriate way.

Final grade will be determined according to the following:

30% Participation and Attendance

30% Class Assignments

40% Final Project- students complete a research project and final paper

of 12 - 15 pages related to own national cuisine (history, food culture,

typical dish)

Uwagi:

Elective course for spec.Gastronomy Management

Opisy przedmiotów w USOS i USOSweb są chronione prawem autorskim.
Właścicielem praw autorskich jest Akademia Finansów i Biznesu Vistula.
ul. Stokłosy 3
02-787 Warszawa
tel: +48 22 45 72 300 https://vistula.edu.pl/
kontakt deklaracja dostępności mapa serwisu USOSweb 7.1.0.0-9 (2024-12-18)